18. jan 2023.

Filipini: Nobelovka Marija Resa oslobođena optužbi za utaju poreza

Filipinska nobelovka Marija Resa i njen novinski sajt Rapler sud oslobođeni su danas optužbi za utaju poreza, saopšteno je danas iz suda.

Filipinska novinarka Marija Resa podelila je Nobelovu nagradu za mir za 2021. sa ruskim kolegom Dimitrijem Muratovim, prenosi Rojters.

Resa je u jugoistočnoj i istočnoj Aziji, ali i na Zapadu, poznata po istraživačkom novinarstvu sa sajtom Rapler, koji nastoji da raskrinka kršenja ljudskih prava i korupciju, a stekao je reputaciju svojim detaljnim izveštavanjem i oštrim ispitivanjem bivšeg predsednika Rodriga Dutertea i njegovog rata protiv droge.

Sud je saopštio da tužilaštvo nije dokazalo da su Resa i Rapler izbegli placanje poreza u četiri slučaja nakon što su prikupili sredstva kroz partnerstvo sa dva strana investitora.

Ova oslobađajuca presuda nije značajna samo za Rapler, vec za svakog Filipinca koji je ikada bio nepravedno optužen, rekla je Resa posle presude, opisujuci je kao pobedu pravde i istine.

Ona je dodala da su “ optužbe bile politički motivisane i drska zloupotreba položaja“.

Filipini su rangirani na 147 od 180 zemalja u Svetskom indeksu slobode štampe za 2022. godinu, a Komitet za zaštitu novinara rangira Filipine na sedmo mesto u svetu, u svom indeksu nekažnjivosti za 2021. koji prati ubistva pripadnika medija čij izvršioci su oslobođeni, navodi Rojters.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend