18. jan 2023.

Deset godina zatvora za voditeljicu radio emisije koja je kritikovala vladu Burundija

Vlasti su ciljale Floriane Irangabiye zbog njenog novinarskog rada, kažu iz RSF.

Voditeljica web radija Igicaniro iz Ruande, Floriane Irangabiye, koja je kritikovala vladu Burundija, dobila je desetogodišnju zatvorsku kaznu početkom januara zbog “ugrožavanja integriteta nacionalne teritorije” na krajnje nepravednom suđenju pred burundijskim sudom, javljaju Reporteri bez granica (RSF). Oni su ovu kaznu osudili opisujući je “oštrom i proizvoljnom”.

Voditeljica radija Igicaniro Floriane Irangabiye osuđena je 3. januara po članu 611 krivičnog zakona Burundija, kojeg njeni advokati opisuju “nejasno sročenim i koji se obično koristi za osuđivanje plaćenika”. Osim što je osuđena na deset godina zatvora, mora platiti i novčanu kaznu od milion burundijskih franaka (oko 450 eura).

Razlozi za ovu optužbu nikada nisu razjašnjeni, piše RSF, a njeni advokati, koji namjeravaju uložiti žalbu u roku od 30 dana, insistiraju na tome da nema dokaza da je njeno izvještavanje iz susjedne Ruande, koje je često uključivalo kritike na račun burundijskih vlasti, predstavljalo bilo kakvu prijetnju unutrašnjoj sigurnosti Burundija.

Iz RSF-a podsjećaju da je od 1. decembra novinarska akreditacija obavezna za sve novinare koji rade u Burundiju, te da je tužilaštvo novinarku Igicaniro Floriane Irangabiye takođe optužilo da “nije predočila svoju akreditaciju iako je tvrdila da je novinarka”. Međutim, kako navodi RSF, Irangabiye nije radila u Burundiju i bila je u posjeti porodici kada je uhapšena u Bujumburi, glavnom gradu Burundija. Takođe, navode kako njenu radio stanicu ne priznaje Burundijsko nacionalno vijeće za komunikacije koje je jedino tijelo koje izdaje novinarske akreditacije.

“Ova oštra kazna je krajnje uznemirujuća i pokazuje da su vlasti ciljale Irangabiye zbog njenog novinarskog rada. Ovaj žalosni napad na slobodu medija šalje poruku osmišljenu da ušutka sve novinare koji kritikuju. Vlasti nisu bile u mogućnosti da donesu bilo kakve čvrste dokaze koji bi potkrijepili lažne optužbe. Odluka ovog suda mora biti poništena i ova novinarka mora odmah biti puštena”, izjavio je Sadibou Marong, direktor biroa RSF-a za Supsaharsku Afriku.

Irangabiye je, prema saopštenju koje su objavili Reporteri bez granica, živjela u Ruandi od 2015. godine, gdje je vodila emisije na Igicaniru, web radiju kojeg je kreiralo Fraternité, udruženje Burundijana koji žive u samoizgnanstvu, uglavnom u Ruandi. Redovno je pozivala poznate ličnosti iz Burundija – često vladine kritičare – u svoje emisije kako bi razgovarali o problemima u zemlji.

Dok je bila u posjeti svojoj porodici u Burundiju, 30. augusta 2022. uhapsila ju je Nacionalna obavještajna služba, koja, prema pisanju RSF, prima naređenja direktno od predsjednika. Prvobitno je držana bez optužbe mjesec dana u zatvoru Mpimba u Bujumburi, ali je onda bez ikakvog prethodnog upozorenja i, kako javlja RSF, bez osnova, jedne noći početkom oktobra prebačena iz Bujumbure na zapadu zemlje, u zatvor Muyinga koji se nalazi na krajnjem sjeveroistoku zemlje. Optužena je nakon što je provela dva mjeseca u pritvoru, a pred sud je dovedena 16. decembra.

Njeni advokati su kazali za RSF da se i dalje nalazi u udaljenom zatvoru gdje je većina pritvorenika iz regiona, kao i da je udaljena od porodice i najmilijih. Dodali su kako ovo predstavlja namjeran oblik kažnjavanja, dodajući da se njeni posjetioci sistematski pretresaju kako bi ih se spriječilo da je posjete.

Bavljenje novinarstvom u Burundiju je opterećeno još od političke krize 2015. godine, kada su mnogi novinari ili pobjegli iz zemlje ili im se sudilo ili su osuđeni na duge zatvorske kazne, podsjećaju iz RSF. Te godine je nekoliko radio stanica uništeno ili bilo prinuđeno da se presele u inozemstvo, a većina se preselila u susjednu Ruandu. Radio-Télé Isanganiro, Bonesha FM i Iwacu su među najpopularnijim nezavisnim medijima. Iwacu su vlasti počele blokirati od 2017. godine, što je trajalo sve do unazad mjesec, kako piše ova organizacija. Radio Rema FM i nacionalni radio i TV emiter RTNB takođe uživaju veliku slušanost iako su posvećeni odbrani i promociji vlasti.

Prema RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija, Burundi se nalazi na 107. mjestu od 180 zemalja na listi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend