16. feb 2023.

Šest godina zatvora za rusku novinarku i aktivistkinju: Kažnjena jer je kazala da je Rusija bombardovala Mariupolj

Okružni sud u Barnaulu osudio je aktivistkinju i novinarku Mariju Ponomarenko na šest godina zatvora u slučaju “lažnih vesti o vojsci”, prenosi Novaja Gazeta Evropa.

Foto: Twitter/Marija Ponomarenko

Sud joj je takođe zabranio da se bavi novinarstvom na pet godina. Kao optužbu, tužioci su priložili njene objave u Telegram kanalu, u kojima je navela da je ruska vojska bombardovala dramsko pozorište u ukrajinskom gradu Marijupolju.

Marija je nakon tih objava odmah uhapšena, provela je oko devet meseci u pritvoru u Sankt Peterburgu i Barnaulu, preživela pokušaj samoubistva, kasnije se našla u kućnom pritvoru, ali je potom ponovo stavljena u pritvor.

U očekivanju osuđujuće presude, Ponomarenko se trudila da ostane vesela na ročištima: zahvaljivala se kolegama na podršci, pisala poeziju, gotovo uvek se smeškala na fotografijama i prstima slikala srce. Na jednom od sastanaka je rekla: „Režim će se srušiti pre nego što dođe moja uslovna“.

Četrdesetpetogodišnja Ponomarenko, majka dve ćerke, je dopisnica sibirskog izdanja RusNewsa. Više je puta novčano kažnjavana zbog aktivnosti koje vlasti smatraju neprimerenim – podrške Alekseju Navaljnom, priče o “večnom Putinu”, komentara na društvenim mrežama, prećeno joj je zbog javnog iznošenja stavova…

Novaja Gazeta Evropa piše da joj je nakon jednog od sudskih ročišta, kada se novinarka vraćala kući, prišao muškarac s leđa i stavio joj nešto oštro na leđa i zapretio: „Ako se ne odmorite, ili ćemo vam dati lek, ili ćemo vas srediti tako da vas majka ne prepozna“.

U intervjuu za publikaciju „Sever” Ponomarenko je priznala da je posle početka rata osećala duboko očajanje „zbog nemogućnosti zaustavljanja ovog ludila“, i da veruje da ona i svi stanovnici Rusije imaju pravo da rat nazovu ratom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend