31. mar 2023.

Vašington post: Kako je Rusija pretvorila američku ruku pomoći Ukrajini u ogromnu laž

Informacije su žila kucavica sveta. Pulsiraju u bujicama činjenica i slika. Preplavljeni smo time.

Ali informacija može biti otrov, opasno oružje. Dezinformacije, ili organizovano laganje, mogu se koristiti za vođenje političkog rata, piše u uvodniku Vašingtona posta.

Kao što je istoričar Tomas Rid napisao u „Aktivnim merama“, dezinformacije mogu oslabiti politički sistem koji veruje u istinu.

„Operacije dezinformacija, u suštini, nagrizaju same temelje otvorenih društava“, napisao je on.

Operacija dezinformisanja koju sada vodi Rusija, navodi se, pokazuje do detalja kako ova zlonamernost funkcioniše.

Uzimajući program Sjedinjenih Država koji je imao za cilj da učini ljude zdravijim i bezbednijim u bivšem Sovjetskom Savezu, program koji je pozdravljala i u kojem je učestvovala 22 godine, Rusija je izvrnula činjenice u oblak laži.

Kampanja, ukorenjena u decenijama starim tradicijama dezinformacija od strane Kremlja, intenzivirala se tokom ruskog rata protiv Ukrajine u poslednjih godinu dana.

Ovaj uvodnik gleda na dezinformacije kao na oruđe diktature.

Dezinformacije nisu samo „lažne vesti“ ili propaganda, već podmukla kontaminacija svetskih razgovora.

I eksplodira.

Ruke pomoći

Krajem avgusta 2005, Barak Obama, tada demokratski senator iz Ilinoisa, i senator Ričard G. Lugar, republikanac iz Indijane, posetili su laboratoriju u kijevskoj Centralnoj sanitarnoj i epidemiološkoj stanici u Ukrajini.

Ovaj objekat nije bio dobro obezbeđen i, po prirodi svog javnog zdravstvenog rada, držao je opasne patogene.

Endi Veber, zvaničnik američkog Ministarstva odbrane, pokazao je Obami poslužavnik sa malim bočicama: uzorcima Bacillus anthracis, bakterije koja izaziva antraks.

„Video sam epruvete pune antraksa i kuge kako leže praktično otključane i kako nam je rečeno mogu se obezbediti samo uz pomoć Amerike“, priseća se Obama.

Postojala je duboka zabrinutost nakon 11. septembra da bi teroristi mogli da nabave takav materijal.

Tadašnji ukrajinski predsednik Leonid Kučma zatražio je od Sjedinjenih Država da provere bezbednost hemijskih i bioloških objekata u njegovoj zemlji, a gospodin Veber, koji je pomogao u otkrivanju ilegalnog sovjetskog sistema biološkog oružja, proveo je dve nedelje sa malim timom koji je proveravao ukrajinska postrojenja krajem 2001.

Laboratorija u Kijevu koju je Obama posetio držala je patogene koji izazivaju ne samo antraks već i tularemiju, brucelozu, listeriozu, difteriju, koleru, tifus i druge.

Na dan posete Obame, Ukrajina je potpisala sporazum sa Sjedinjenim Državama o nadogradnji i modernizaciji laboratorija.

Na primer, stoka u Ukrajini se povremeno prirodno zarazila antraksom, a ukrajinski naučnici su uzgajali bacil antraksa u dijagnostičke svrhe, što je značilo da su čuvali njegove kulture, potencijalnu metu terorista.

Pomoć SAD bi im pomogla da krenu ka korišćenju sigurnijih molekularnih dijagnostičkih metoda, kao što su lančana reakcija polimeraze i testiranje antigena.

Sporazum sa Ukrajinom je proizašao iz Nan-Lugarovog zakona iz 1992. koji su sponzorisali Lugar i senator Sem Nun (D-Ga.) za čišćenje hladnoratovskog nasleđa od nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja u bivšem Sovjetskom Savezu.

Tokom 1990-ih, hiljade nuklearnih bojevih glava i projektila su likvidirani, praćeno ogromnim zalihama hemijskog oružja.

Kasnije se Nun-Lugarov program proširio na smanjenje bioloških pretnji u ruskim laboratorijama, kao i u drugim bivšim sovjetskim republikama.

Između ostalih napora, u Tbilisiju, Gruzija, otvorena je 2011. referentna laboratorija za javno zdravlje pod nazivom Lugar centar.

Patogeni uskladišteni u istraživačkom institutu iz sovjetskog doba u centru Tbilisija premešteni su u namenski izgrađen, bezbedni objekat.

Nun-Lugarov program je bio delimično u interesu SAD.

Ali to je bio i čin dobročinstva. Jedina preostala supersila pružila je ruku nacijama koje su bile slabe i koje se bore, dajući oko milijardu dolara godišnje bivšim sovjetskim republikama.

Od 2005. sporazum SAD sa Ukrajinom doveo je do 200 miliona dolara pomoći za 46 biomedicinskih i zdravstvenih ustanova.

Pomoć je osmišljena da učini ljude bezbednijim i zdravijim.

Pomoć koja je išla Rusiji prekinuo je predsednik Vladimir Putin 2014., ali je nastavljena na drugom mestu.

Okretanje istine naglavačke

Hladni rat nikada nije postao vrući rat između supersila, ali se konkurencija vodila intenzivno u senci.

Dezinformacije su bile sovjetska taktika od 1949. do 1988.

Jedan veliki pokušaj, koji su sproveli Sovjetski Savez, Kina i Severna Koreja tokom Korejskog rata, između 1951. i 1953., tvrdio je da su Sjedinjene Države puštale bakterije i zaražene insekte u Severnu Koreju i Kinu.

Optužbe su bile izmišljene, ali su bile široko rasprostranjene i dokazano je da su lažne tek 1998. u dokumentima sovjetskog Centralnog komiteta koje je objavio naučnik Univerziteta Merilend Milton Lajtenberg.

U kopiji depeše Mao Cedungu, poslate nakon smrti Josifa Staljina, pisalo je: „Sovjetska vlada i Centralni komitet Komunističke partije Sovjetskog Saveza su dovedeni u zabludu. Širenje u štampi informacija o upotrebi bakteriološkog oružja od strane Amerikanaca u Koreji zasnovano je na lažnim informacijama. Optužbe protiv Amerikanaca bile su izmišljene“.

U drugoj kampanji dezinformacija, Sovjetski Savez je 1980-ih izneo lažnu priču da su Sjedinjene Države genetski modifikovale virus koji izaziva AIDS u Fort Detriku, biomedicinskoj ustanovi američke vojske.

Dodata je još jedna laž da je virus pušten u Afriku da ubije Afrikance.

KGB je podmetnuo priču u štampane medije širom sveta.

Ankete su kasnije pokazale da je kampanja bila uspešna: Kompilacija od 20 istraživanja javnog mnjenja Afroamerikanaca između 1990. i 2009. pokazala je da u proseku 28 odsto ispitanika veruje da je genocid umešan u poreklo HIV-a.

Poslednjih godina, Nun-Lugarov program postao je česta meta ruskih kampanja dezinformisanja.

Lugar centar je bio glavni fokus.

U decembru 2009, u članku u ruskom listu Pravda tvrdi se da se „biološko oružje tajno razvija na teritoriji Gruzije“.

Članak je sadržao ne manje od devet diskretnih lažnih navoda.

Rusija je 2018. uputila novi nalet dezinformacija u Lugar centar.

Južni front, veb-sajt povezan sa ruskim obaveštajnim agencijama, objavila je 16.januara dokument od 49 stranica pod naslovom „Bio-oružje Pentagona“.

Bila je to suptilna mešavina autentičnih istorijskih dokumenata koji su opisivali američki program biološkog oružja pre 1969. – pre nego što je sporazum iz 1972. zabranio rat protiv klica – sa neistinama koje su implicirale da Sjedinjene Države nastavljaju rad na biološkom oružju u Lugar centru.

U septembru se bivši oficir KGB-a i nekadašnji gruzijski bezbednosni zvaničnik Igor Giorgadze pojavio na ruskim televizijskim kanalima RT i Sputnjik sa dokumentima za koje je tvrdio da pokazuju da bi Lugar centar „mogao da bude paravan za laboratoriju za biološko oružje“ koja vrši eksperimente na ljudima.

Takođe je naveo da je američka vlada odobrila patente za uređaje za biološko oružje.

Ubrzo nakon toga, zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da Sjedinjene Države koriste gruzijski narod „kao pokusne kuniće“.

Tada je ruski general Igor Kirilov, načelnik snaga za radijaciju, hemijsku i biologiju, objavio da je Lugar centar „testirao visoko toksičnu hemikaliju ili visoko smrtonosni biološki agens pod maskom tretmana“.

Ove tvrdnje su bile izmišljene, ali su dospele na naslovne strane.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je 26. maja 2020. saopštenje na tri stranice o Lugarovom centru koje sadrži čak 16 lažnih izjava, od kojih su neke apsurdne, poput one o „patentima“ za borbu protiv klica.

Misija Lugar centra bila je da zaštiti ljude od bolesti.

Od 2016. posetilo ga je devet ruskih naučnika, a neki od njih su tamo i radili. Ruska vlada je znala da su njene optužbe laž, ali ih je iskoristila da napravi dezinformacionu bombu o biološkom oružju.

„Vatrogasno crevo za vatru laži“

Dok su Putinove trupe upadale u Ukrajinu 24. februara 2022. ruski dezinformacioni ratnici su koristili isti pristup kao u Gruziji.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je 6. marta da je od radnika ukrajinskih laboratorija dobilo dokumente koji pokazuju da su opasni patogeni uništeni na dan invazije.

Portparol Igor Konašenkov rekao je da dokumenti „potvrđuju da su komponente biološkog oružja razvijene u ukrajinskim biolaboratorijama u neposrednoj blizini teritorije Rusije“.

On je rekao da su patogeni, kao što su kuga, antraks, tularemija i kolera, uništeni da bi se prikrila umešanost SAD.

Ovo je bila totalna fikcija.

Ali zahvaljujući društvenim medijima, tvrdnje su jurile širom sveta brzinom svetlosti.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zao Lijian ponovio je 8. marta ruske laži, rekavši da Sjedinjene Države „imaju 26 biolaboratorija i drugih srodnih objekata u Ukrajini, nad kojima Ministarstvo odbrane SAD ima apsolutnu kontrolu“, i „biološku vojsku aktivnosti SAD u Ukrajini su samo vrh ledenog brega“, sa 336 bioloških laboratorija u 30 zemalja.

On je pozvao Sjedinjene Države da „potpuno razjasne svoje aktivnosti na biološkoj militarizaciji kako unutar tako i izvan svojih granica“.

U roku od nekoliko sati, najmanje 17 kineskih državnih medija objavilo je njegove optužbe, a na kineskoj društvenoj mreži Veibo, tema je dobila više od 210 miliona pregleda.

Dana 9. marta, voditelj Fox News-a Taker Karlson takođe je to pokupio.

Državni podsekretar za politička pitanja Viktorija Nuland rekla je na saslušanju u Senatu da je važno da ruske trupe ne preuzmu istraživačke objekte u Ukrajini.

Ruska portparolka Marija Zaharova je rekla da komentar Nulandove potvrđuje „ilegalne i kriminalne aktivnosti Sjedinjenih Država na ukrajinskom tlu“.

Karlson je tada napao, rekavši da je ruski izveštaj o laboratorijama za biološko oružje „u stvari potpuno i potpuno istinit“. Takođe je rekao: „Pretpostavili bismo… da su radili na biološkom oružju“.

General Kirilov je dan kasnije 10. marta objavio da dokumenti do kojih je došla Rusija pokazuju da Sjedinjene Države pokušavaju da „razviju bioagense sposobne da ciljaju različite etničke grupe“, kao što su etnički Sloveni.

Takav napor, naravno, nije postojao.

Sledećeg dana Rusija je sazvala sastanak Saveta bezbednosti UN kako bi iznela laži koje je izmislila.

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je: „Ne postoje ukrajinske laboratorije za biološko oružje koje podržavaju Sjedinjene Države – ni blizu granice sa Rusijom, niti bilo gde.

Putin je 16.marta kazao: „U Ukrajini je radila mreža od desetina laboratorija u kojima su pod nadzorom i finansijskom podrškom Pentagona sprovedeni vojno-biološki programi, uključujući eksperimente sa uzorcima korona virusa, antraksa, kolere, afričke svinjske kuge i drugih smrtonosnih bolesti“.

Tvrdio je da „sada intenzivno pokušavaju da prikriju dokaze o ovim tajnim programima“.

Rusija je 18. marta ponovo sazvala sednicu Saveta bezbednosti UN da bi razmotrila svoje tvrdnje.

Međutim, visoki predstavnik UN-a za pitanja razoružanja Izumi Nakamitsu rekao je da Ujedinjene nacije „ne znaju za takve programe biološkog oružja“.

Iznenađujuće, ruski biolog Jevgenij Levitin objavio je na internetu otvoreno pismo sa nekim drugim naučnicima pod naslovom „Zaustavite laži o ukrajinskom biološkom oružju!“

U pismu se navodi da su ruski dokumenti „očigledno lažni“ i da ne opisuju biološko oružje.

Upitan zašto je progovorio, Levitin je rekao: „Zato što su pisali čiste laži. Ovo je namerna laž, koja nije ni na koji način opravdana. Ovo će postati očigledno svakoj osobi koja se potrudi da jednostavno pažljivo pročita dokumente.“

Rusija je nemilosrdno potpirivala laži.

Dva doma ruskog parlamenta su 4. aprila glasala za pokretanje posebne parlamentarne istrage u ukrajinskim aboratorijama.

Rusija je 13. maja pozvala na sastanak Saveta bezbednosti UN po treći put; Visoki zvaničnik UN rekao je da još uvek nema dokaza o programima biološkog oružja u Ukrajini.

Dana 27. maja, general Kirilov je održao još jedan brifing sa širokim tvrdnjama o umešanosti SAD i Ukrajine u biološko oružje.

Rusija je optužila da se ukrajinske laboratorije spremaju da pošalju ptice selice i slepe miševe obolele u Rusiju, što je eho lažnih „zaraženih insekata“ koji su navodno poslati u Kinu 70 godina ranije.

Do leta su tvrdnje dostigle bizarne nivoe naučne fantastike: ruski zvaničnici su u julu rekli da su ukrajinski vojnici bili podvrgnuti „tajnim eksperimentima“ koji su „neutralisali poslednje tragove ljudske svesti i pretvorili ih u najokrutnija i najsmrtonosnija čudovišta“ i „najviše okrutne mašine za ubijanje“.

Na Putinovom samitu u Moskvi sa kineskim liderom Si Đinpingom 21. marta, dvojica lidera su izrazila „ozbiljnu zabrinutost“ zbog bioloških vojnih aktivnosti Sjedinjenih Država, kako unutar tako i van zemlje.

Očekuje se da će u aprilu komisija ruskog parlamenta dostaviti svoj izveštaj, što je još jedna prilika za širenje kontaminacije.

Ruski autoritarni sistem je u stanju da iskoristi mnoge instrumente – bezbednosne službe, isečke, veb stranice, diplomate i medije pod kontrolom države – da stvori ekosistem za dezinformacije.

Zašto Rusija to radi i kako uzvratiti udarac?

Dezinformacije Kremlja predstavljaju Sjedinjene Države i Ukrajinu kao zlikovce za stvaranje laboratorija za borbu protiv bakterija, dajući  Putinu još jedan izgovor za rat koji nema nikakvo opravdanje.

Dezinformacijama pokušavaju da skrenu pažnju sa ruskog varvarskog napada na civile u Ukrajini.

Kremlj je 2018. možda pokušavao da skrene pažnju sa pokušaja ubistva bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Britaniji, ili sa istrage Roberta S. MIlera te godine o ruskom mešanju u predsedničku kampanju u SAD.

Biološke laboratorije su samo jedan primer širih ruskih kampanja dezinformisanja.

Podaci koje je podelio Fejsbuk pokazuju da su Rusi „napravili manipulativne stranice Black Lives Matter i Blue Lives Matter, kreirali promuslimanske i prohrišćanske grupe i pustili ih da se šire“, kaže autor Semjuel Vuli u „Igri realnosti“.

On dodaje: „Cilj je bio podeliti i osvojiti isto koliko i prevariti i ubediti“.

Tokom pandemije, Rusija je na sličan način pokušala da pogorša postojeće tenzije oko mera javnog zdravlja u Sjedinjenim Državama i Evropi.

Takođe je širila laži o upotrebi hemijskog oružja, potkopavajući sporazum koji ga zabranjuje i organizaciju koja ga sprovodi.

U ratu u Ukrajini, Rusija je ispalila široke strane dezinformacija, kao što je tvrdnja da su žrtve masakra u Mariupolju „akteri krize“.

Rusija je koristila dezinformacije da prikrije svoju odgovornost za obaranje leta MH-17 Malezija Airlinesa iznad Ukrajine 2014.

Dezinformacije o Ukrajini, koje se često ponavljaju u ruskim medijima, dobro poigravaju društvene grupe koje podržavaju Putina: siromašni, oni koji žive u seoskim sredinama i malim gradovima i od njih se traži da pošalju mladiće na front.

Putin tako čvrsto kontroliše medije da je teško da se alternativne vesti i poruke probiju.

Da li dezinformacije ubeđuju nekoga van Rusije?

Nemoguće je znati koliko se prihvata ili menja mišljenje.

Ali istraživanje u Nemačkoj pokazuje da bubnjanje laži uzima danak. U nacionalnom istraživanju javnog mnjenja koje je sproveo CeMAS, ispitanici su upitani da li se slažu, ne slažu ili delimično slažu sa tvrdnjom: „Ukrajina je, zajedno sa SAD, vodila tajne biolaboratorije za proizvodnju biološkog oružja“.

Anketa u aprilu pokazala je da se sedam odsto slaže, 79 odsto se ne slaže, a 14 odsto je reklo delimično. Do oktobra, 12 odsto je reklo da se slaže, 67 posto se ne slaže, a 21 posto delimično.

Anketari su rezultate nazvali „prilično zabrinjavajućim“ i istakli da „antidemokratski akteri koriste kampanje dezinformacija ne samo da ubede, već i da poseju sumnju među stanovništvom”.

Ovo je ključna stvar: dezinformacije su otrov. Ne mora da menja svačije, pa čak ni poglede većine ljudi. Njihove metode su da se uvuče u krvotok, stvori nesigurnost, pojača uvrežene strahove i seje konfuziju.

Najbolji način da se uzvrati udarac je činjenicama, i to brzo.

Na primer, britanskoj vladi je bilo potrebno 13 dana da donese formalni zaključak da Rusija stoji iza trovanja gospodina Skripalja, ali u roku od 48 sati od napada, tadašnji ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao je parlamentu da izgleda da je to Rusija, što je pomoglo da se preokrene ravnoteža u štampi i javnom mnjenju.

U Ukrajini, kada je Rusija bila na pragu invazije, vlade i organizacije civilnog društva su brzo koordinirale neformalni „sistem ranog upozorenja“ kako bi otkrili i identifikovali ruske lažne tvrdnje i narative.

Više od 20 organizacija u Ukrajini, zajedno sa Nacionalnim demokratskim institutom u Vašingtonu, 2019. je stvorilo centar za razotkrivanje dezinformacija koje je odigralo ključnu ulogu u borbi protiv najezde laži.

U nedavnom izveštaju Međunarodnog foruma za demokratske studije pri Nacionalnoj zadužbini za demokratiju identifikovana su tri velika napora koja su se isplatila Ukrajini u borbi protiv ruskih dezinformacija kada je počeo rat.

Jedna je bila „duboka priprema“ (pošto je Rusija reciklirala stare tvrdnje iz 2014.); aktivna i brza saradnja grupa civilnog društva; i korišćenje tehnologije, kao što su veštačka inteligencija i mašinsko učenje, da bi se pomoglo da se probiju bujice ruskih dezinformacija i da se brzo uoče zlonamerni narativi.

Vlade to ne mogu učiniti same.

Slobodna društva imaju prednost koju autokrate nemaju: autentično građansko društvo koje može biti agilno i inovativno.

Uoči rata u Ukrajini, širom Centralne i Istočne Evrope, grupe civilnog društva su izoštravale tehnike za uočavanje i suzbijanje ruskih dezinformacija.

Obična stara medijska pismenost među čitaocima i gledaocima – na primer, da znaju kako da razlikuju izvore – takođe je neophodna.

Otvorena društva su ranjiva jer su otvorena. Asimetrije u korist zlonamerne upotrebe informacija su velike.

Demokratije moraju pronaći način da se prilagode. Mračni akteri se stalno menjaju, tako da odgovor mora biti sistematičan i otporan.

U svetu koji u tren oka povezuje milijarde ljudi, istina može imati samo šansu da se bori protiv organizovanog laganja. Kako kaže stara izreka: „Laž može da obiđe pola sveta dok se istina obuva“.


S. D.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend