31. mar 2023.

Šabić: Telekom bezbroj puta tužio poverenika, sklanjao informacije od javnosti

Dokument u kome se traži da se Telekom Srbija ne pominje u izveštaju Evropskog parlamenta o napretku Srbije, zapravo je predlog sa kojim je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik došao na sastanak o usaglašavanju amandmana, objavio je danas N1 saznanje do kog je došao od izvora iz EP. Rodoljub Šabić, nekadašnji Poverenik za informacije od javnog značaja, kaže za Danas da je ta Bilčikova odluka, ukoliko je vest tačna, teško objašnjiva. Šabić: Telekom u više navrata davao povod da se od njega traži polaganje računa

Foto: Medija centar Beograd

„Za početak treba prvo sačekati Bilčikovu potvrdu informacije koja se pojavila, a on za sad nije ni potvrdio ni demantovao tu vest. Ako jeste tačno, onda je zaista krajnje diskutabilno. Podsetiću vas, ne tako davno EP je izglasao otvaranje postupka protiv komesara Varheljija, zbog sumnje da je frizirao izveštaje u korist aktuelnog režima. Vrlo verovatno bi ovakva Bilčikova intervencija kod nekih mogla da izazove sličnu reakciju. Dobro je da, čak i ako se zalagao za tako nešto, predlog nije prošao“, kaže Šabić za Danas.

Ipak, on navodi da bi ovakav Bilčikov potez bio prilično neobičan, s obzirom na njegove ranije aktivnosti.

„Još pre dve godine u izveštaju je Bilčik takođe bio aktivan i Telekom jeste bio pominjan u neprijatnom društvu, sa Jovanjicom i Krušikom. Od tada se nije ništa nije promenilo. Čak i sam Bilčik je tada govorio da je rešavanje svakog od tih slučajeva bitno za ceo sistem. Ali, na stranu to šta je Bilčik zaista rekao ili radio, bez ikakve sumnje ovo je jedno upozorenje, šta god mislio EP, Telekom treba da bude tema naše javnosti pre svega. Telekom je u više navrata davao povoda da se od njega traži polaganje računa javnosti. U vreme kada sam bio poverenik, Telekom je bio jedna od najnetransparentnijih institucija. Bezbroj puta je podnosio tužbe protiv poverenika i sklanjao od očiju javnosti niz informacija na koje javnost ima prava da zna. Mi smo u samo nekoliko godina imali više situacija koje su diskutabilne sa stanovišta naših zakona, u kontekstu ponašanja Telekoma. Primera radi, osnivanje novih televizija suprotno odredbama naših medijskih zakona, da subjekt koji je u državnom vlasništvu to ne treba da radi, pa zatim krajnje čudno preuzimanje operatera Pošte na način koji je kontroverzan sa stanovišta više zakona, najpre Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, i konačno neverovatna odluka da se za 600 miliona kupuje pravo za prenos engleske fudbalske lige“, podseća Šabić.

Sagovornik Danasa ističe da javnost već godinama unazad sluša nepotpune podatke o blago rečeno kontroverznim potezima i informacije o rastućem dugu Telekoma, koji je navodno dostigao dve milijarde dinara.

„Čak i nezavisno od Bilčika i EK, bilo bi krajnje vreme da mi ovde u Srbiji zaista čujemo šta se sa Telekomom dešava. To je subjek koji je posle EPS-a druga zlatna koka u vlasništvu države, a znamo u kako katastrofalnom stanju je sada EPS. Trebalo bi da srpska javnost da čuje šta se stvarno, obrazloženo i potpuno tačno, događa, zaključuje Šabić.

Kako saznaje N1 u krugovima bliskim poslanicima Evropskog parlementa, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik nije jedini koji radi na tome da Telekom Srbija ne bude spomenut u izveštaju tog tela o Srbiji. Izvori iz dve različite grupacije u okviru Evropskog parlamenta potvrdili su nam da je preko svog dugogodišnjeg partnera Igora Žeželja, Telekom angažovao profesionalnog lobistu iz Hrvatske Daniela Mondekara kako bi im pomogao da Telekom nestane iz amandmana na izveštaj o Srbiji.

Mondekar se navodno ovih dana sastaje sa poslanicima, pre svega onih koji dolaze iz Slovenije i Hrvatske i lobira u ime Telekoma.

Mondekar je bivši saborski zastupnik, član SDP-a. Sada savetnik za odnose sa ustanovama EU. Njegove veze sežu do vrha Evropske komisije, rekao nam je izvor iz EP, koji navodi i da je pre nekoliko meseci Mondekar pomogao vlasniku Adria Media grupe Igoru Žeželju da kupi portal Euroaktiv.

Izvor iz EP rekao je za N1 da je dokument u kome se traži da se Telekom Srbija ne pominje u izveštaju o napretku Srbije, zapravo predlog sa kojim je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik došao na sastanak o usaglašavanju amandmana.

Dva izvora iz EP, potvrdila su za N1 da je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik predstavio poslanicima, kako navode, „ugao Telekoma Srbija“ i razloge zašto Telekom ne bi trebalo da se pominje u izveštaju.

Izvor N1 iz Evropskog parlementa kaže da Bilčikovi argumenti nisu prihvaćeni, i da deo o medijima i Telekomu Srbija ostaje u tekstu amandmana na nacrt izveštaja.

Izvor N1 iz druge grupacije u EP kaže da se podigla velika bura i da se postavlja pitanje motiva Vladimira Bilčika, koji dolazi iz Evropske narodne partije, o razlozima zašto se zalaže za Telekom Srbija.

Bilčik je telu EP sa sprečavanje korupcije prijavio da je u utorak i sredu imao sastanke – najpre sa predstavnicima Adria media grupe Igora Žeželja, a zatim i sa predstavnicima Telekoma. To je po pravilima EP morao da uradi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend