16. feb 2023.

Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin priznao: Ja stojim iza ruskih farmi trolova

Osnivač ruske paravojne grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, prvi put je potvrdio široko rasprostranjeno uverenje da je osnovao i Agenciju za istraživanje interneta, poznatiju kao mreža farmi trolova koja se širom sveta već celu deceniju koristi za širenje propagandnih narativa Kremlja, prenosi themoscowtimes.com.

“Nikada nisam bio samo finansijer Agencije za istraživanje interneta. Ja sam je izmislio, stvorio sam je, dugo sam je vodio“, rekao je Prigožin novinarima nemačkog magazina Der Spiegel, dodajući da je organizaciju osnovao “da štiti ruski informativni prostor od grube, agresivne antiruske propagande Zapada“.

Iskreno priznanje Prigožina, koje se ne razlikuje od onog koji je dao u septembru kada je konačno potvrdio da je osnovao grupu Vagner – iznenađujeće je s obzirom na to da je preduzeo pravne mere protiv više novinara i medija koji su ga pominjali u vezi sa ruskom farmom trolova u prošlosti.

Poznato je da se farma trolova ili fabrika trolova, kako se u međunarodnoj štampi naziva Agencija za istraživanje interneta, ima sedište u Sankt Petersburgu, iako je organizacija u senci uprkos naporima brojnih istraživačkih novinara tokom godina da je izlože većoj kontroli.

Prema FBI-u, Agencija za istraživanje interneta je preduzela ogromnu kampanju dezinformacija kako bi uticala na ishod američkih izbora 2016, Februara 2021. SAD su raspisale poternicu za Prigožinom zbog sumnje da se mešao u unutrašnju politiku SAD i pokušaj da utiče na predsedničke izbore, nudeći novčanu nagradu do 250.000 dolara za informacije koje bi mogle dovesti do njegovog hapšenja.

S. D.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend