13. jan 2023.

Francuski regulator za zaštitu podataka kaznio TikTok zbog kršenja privatnosti

Francuski regulator za zaštitu podataka (CNIL) kaznio je kinesku platformu za deljenje videa TikTok sa pet miliona evra zbog kršenja privatnosti.

Korisnici TikTok.com-a nisu mogli tako lako da odbiju kolačiće kao da ih prihvate i nisu bili dovoljno precizno obavešteni o svrhama različitih kolačića, navodi se u saopštenju regulatora, prenosi Politiko.

Istraga je bila fokusirana na TikTok vebsajt, a ne na njegovu mobilnu aplikaciju.

Kazna je izrečena u delikatnom trenutku za kompaniju, jer je ove nedelje nekoliko evropskih komesara upozorilo generalnog direktora TikToka da poštuje zakone EU i da radi na „povratku poverenja evropskih regulatora“.

Pored toga, u toku su i dve istrage o privatnosti širom EU koje vodi irski regulator za zaštitu podataka – jedna o bezbednosti dece, a druga o prenosu podataka u Kinu.

U proteklih nekoliko godina, francuski regulator je, u skladu sa pravilima EU o kolačićima, kaznio Amazon, Gugl, Fejsbuk i Epl.

Portparol TikToka rekao je da se nalazi francuskog organa za zaštitu podataka „odnose na prošlu praksu“ i da kompanija sada „olakšava odbijanje nebitnih kolačića i pruža dodatne informacije o svrsi određenih kolačića“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend