14. apr 2020.

Genetika vesti Stiva Benona

Poreklo virusa korona i današnjih svetskih nevolja postalo je globalno poprište neproverenih, netačnih, lažnih vesti kao i teorija zavere kao nikad dosad.

Foto: Gage Skidmore ( CC BY-SA 2.0)

One, takođe, kao nikad ranije kreiraju atmosferu u globalnoj politici. Svetska zdravstvena organizacija ih je, imajući u vidu njihovo brzo širenje i prihvatanje, nazvala nfodemijom kao parnjaka pandemiji. Upravo ove nedelje, one su ponovo podgrejale debate o krivici, koja će se, po svemu sudeći, sasvim razbuktati kada se pandemija okonča.

Britansko udruženje Henri Džekson, nazvano po američkom senatoru Henriju Skupu Džeksonu, obeleženo pedigreom hladnoratovskog fanatizma kojeg je demonstruralo i tokom krize u Jugoslaviji, izračunalo je da Kina duguje Velikoj Britaniji zbog korona krize više od 350 milijardi dolara. Upravo kad je premijer Boris Džonson smešten na intenzivnu negu, Dejli mejl je ove nedelje ponovo objavio da pandemija možda potiče iz laboratorije, čega se boje britanski političari, a da „visoki izvori u britanskoj vladi tvrde da se ta ideja više ne odbacuje“.

Američki predsednik Tramp, paralelno sa sve težom situacijom u SAD, ponovo je okrivio Kinu za zataškavanje i skrivanje informacija, što je otežalo pripremu za borbu sa virusom, a optužio je Svetske zdravstvenu organizaciju da je prokineska i zapretio prestankom finansiranja.

Ruski analitičari, sa svoje strane, opominju da, zavisno od ocene prirode korona virusa, može da dođe i do vojnog sukoba. Tako, Sergej Kurginjan tvrdi da, ukoliko se dokaže da je korona virus bio instrument biološkog ratovanja, onda postoji velika opasnost vojnog sukoba.

Sve teorije zavere u slučaju korona virusa zasnivaju se na varijacijama tvrdnji da je on veštački proizveden u kineskoj laboratoriji najviše bezbednosti (P4), a da je zatim namerno ili slučajno izašao iz nje. Svi naučnici, a među njima i ruski koji su dešifrovali genom virusa, utvrdili su njegovo prirodno poreklo, ali to nije zaustavilo širenje netačnih vesti o pokreklu virusa. A i kako bi, kada te vesti po prvi put javno dolaze iz krugova koji imaju snažne veze sa nekom vladom i administracijom.

Najsnažniji izvor u lansiranju vesti o laboratorijskom poreklu virusa bio je dobro poznati kritičari kineske vlade, Stiv Benon. Benon, bivši Trampov glavni strateg, poznat je po svom ekstremnom antikineskom stavu, zbog koga je jednim delom i otpušten iz Trampovog tima. Zajedno s njim, na isti način delovao je i izbegli kineski milijarder, Hua Vengui. Njih dvojica su objavili da žele da prikupe 100 miliona dolara kako bi istraživali korupciju i pomogli ljudima koji veruju da su žrtve kineske vlade, da bi, na kraju, prema Huovim rečima, „zbacili Komunističku partiju Kine“.

Republikanski senator iz Arkanzasa Tom Koton je, gostujući na Foks njuzu, insinuirao je da je virus stvoren u biohemijskoj laboratoriji u Vuhanu. Koton je napomenuo da nema dokaza da je virus tamo doista i stvoren, ali je tražio da se postavi to pitanje zbog kineskog nepoštenja i dvoličnosti. Koton je preneo ono što je već govorio na saslušanju Komiteta za vojnu službu, gde je rekao da blizina pojave virusa „jedinskoj kineskoj biolabaratoriji 4. nivoa bezbednosti koja radi sa najsmrtonisnijim patogenima u svetu, uključujući i koronavirus“.

Samo sat nakon ovih Kotonovih tvrdnji na Foks njuzu, Hua je na svojoj platformi G njuz postavio tridesetominutni video o tome kako je on predvideo da će Kina stvoriti krizu poput virusne zaraze.

„Rekao sam pre mnogo godina da će kineska Komunistička partija da stvori masovnu humanitarnu krizu, prirodnu katastrofu ili pandemiju, pre nego što umre“, saopštio je Hua iz svog stana od 68 miliona dolara u njujorškom Central parku. Na ulazu u laboratoriju P4 u Vuhanu nalazi se slogan: „Kada uđete u ovu zgradu, ulazite u Pandorinu kutiju“.

Hua nije novajlija u širenju teorija zavere i netačnih vesti. Njegova veb stranica, koja ima moto, istina, sloboda, imala je nasloveHitna vest: Kina će da prizna da virus potiče iz laboratorije li Smrt: pronalazač kineske paboratorije P4, ključni za istragu virusa iz Vuhana.

Kasnije je odstupio od te tvrdnje, ali ta vrsta nagađanja već je naišla na odjek u sve snažnijem vašingtonskom horu koja je u Kini videla rastuću smrtnu pretnju sovjetskog tipa, odzvanjajući u ušima antikomunističkog mišljenje iz Hladnog rata.

Medijski nosioci prvih glasina o veštačkom poreklu virusa bili su Vašington tajms i britanski Dejli mejl koji su sugerisali da je virus razvijen kao deo kineskog programa biološkog ratovanja. Ovome se pridružio i autor Njujork posta, stalni kritičar kineskih mera kontrole stanovništva, Stiven Mošer, koji je pokrenuo glasine da je virus izašao iz kineske laboratorije. Fejsbuk je blokirao linkove koji vode ka ovim Mošerovim člancima. Mošer, inače, ima četiri decenije dugu istoriju sukoba s kineskim vlastima.

Tekst pod naslovom Korona virus je možda stvoren u laboratoriji povezanoj sa kineskim programom biološkog ratovanja, objavljen je 26. januara. Ovu tvrdnju kojom počinje tekst, Gerc je pripisao izraelskom analitičaru, specijalizovanom za biološko ratovanje.

„Dani Šoham, bivši izraelski obaveštajni oficir koji je proučavao kinesko biološko ratovanje, rekao je da je institut povezan sa tajnim programom biološkog oružja“, naveo je Gerc.

Ovo je jedina institucija koja je u stanju da se bavi tako smrtnim virusima i ona je tesno povezana s kineskim programom biološkog ratovanja. „Određene laboratorije u institutu verovatno su angažovane u istraživanju i razvoju kineskog biološkog oružja, bar na sporedni način, ako ne kao osnovno postrojenje kineskog biološkog ratovanja“, rekao je Šoham za Vašington Tajms. Rad na biološkom oružju se sprovodi kao deo dvojnog vojnocivilnog programa, naveo je on u jednom mejlu.

Šoham nije anonimus u stvarima o kojima govori. On je viši istraživač u centru Begin – Sadat za strateške studije, specijalizovan za biološko i hemijsko ratovanje. Sam je završio virusologiju na Univerzitetu Tel Aviv i ima brojne radove o strateškim i geopolitičkim aspektima hemijskog i biološkog oružja i povezanim problemima, uključujući terorizam i geostrategiju na Bliskom istoku i šire.

Šoham više nikad nije potvrdio ili ponovio ove reči. Kad mu se Vašington post dva dana kasnije obratio za komentar, on ga je odbio rekavši „da ne želi dalje da komentariše“. Ali, nije bilo ni potrebe.

Ove tvrdnje preuzeli su onda mnogi. Poznati radio voditelj i nosilac predsedničke medalje slobode, Ruš Limbah, izjavio je prvo da je korona „napravljena u nekoj kineskoj laboratoriji“, a kasnije da je „obična prehlada koja je iskorišćena protiv predsednika Trampa“. Teksaška radio stanica KPRC postavila je tekst na svoju stranicu, zaključujući da „neki obaveštajni eksperti veruju da kineska uprava za biološko ratovanje može da bude odgovorna“. Kolumnista Toronto Sana, Kandise Malkom, naduvala je dalje ovu teoriju u svom Jutjub programu, pitajući: „Zašto mejnstrim mediji ne govore o poreklu virusa? Može li on da bude povezan sa kineskim programom biološkog ratovanja“.

Tada je Stiv Benon pozvao Bila Gerca u svoju radio-emisiju Ratna soba. U prvoj emisiji koja je emitovana 25. januara, Benon je predstavio gosta kao autora fantastične priče. Gerc je novinar-veteran koji se bavi pitanjima nacionalne bezbednosti o čemu je napisao osam knjiga, od koje su neke bile i nacionalni bestseleri, a predavao je na akademijama gotovo svih američkih bezbednosnih službi. Gotovo svi njegovi tekstovi napisani ove godine, na ovaj ili na onaj način, tiču se Kine. On je bio prvi koji je naširoko implicirao vezu hapšenja profesora Libera i kineskog podrivačkog delovanja.

Benonove veze sa G njuz, digitalnim sajtom koji je u vlasništvu kineskog milijardera u egzilu, Hua Venguija, postoje već dugo. <I>G njuz<I> je takođe objavio dva netačna teksta o tome kako je virus stigao do stanovnika Vuhana. Jedan tekst je netačno tvrdio da će kineska vlada odmah da prizna da da je virus genetski stvoren i oslobođen iz laboratorije u gusto naseljenim gradu. Drugi tekst je uključio dokument koji je navodno potvrđivao da je kineska vojska s ciljem proširila zarazu.

Benonovi ugovori sa G Njuz potiču iz 2018. počevši od avgusta, prema kojima je on za godinu dana konsultantskog posla plaćen najmanje million dolara. Drugi ugovor iz 2019. ticao se novog Benonovg posla kao urednika sajta, koji počinje u avguatu 2019. Hua i Benon često se zajedno pojavljuju na video postovima G njuza u kojima napadaju kinesku vladu. Hua je opisao svoju povezanost s Benonom tako što „obojica prirodno preziru kinesku Komunističku partiju“ i da su „zbog toga postali partneri“. Zanimljivo je da je upravo Gerc bio taj koji ih je međusobno upoznao 2018. godine.

U emisiji je učestvovao i kineski kritičar i investitor Kajl Bas, koji je povezan sa Huom. On je istog dana postavio na svoj tviter objavu u kojoj je tvrdio da je „kineski špijunski bračni par“ prošvercovao virus iz kanadskog istraživačkog centra u Vuhan.

U više sledećih emisija, Gerc i Benon otišli su dalje u razvijanju svoje teorije. Iako su priznali da „nemaju dokaze da je koronavirus izašao iz laboratorije“, Gerc je spekulisao da je „naravno mogućno da je da je ovaj životinjski virus mogao da potekne iz jedne od njihovih bioloških laboratorija“.

U emisiji od 1. februara kod njega je gostovao istraživač i stručnjak koji je radio u američkoj vojnoj medicinskoj laboratoriji, Stiven Hetfil, koji je odbacio da je virus potekao iz laboratorije. Benon se povukao rekavši da on „ne pokušava da tvrdi da oni prave biološko oružje“, ali „imajući u vidu da nema direktne veze između nultog pacijenta i pijace, to može da bude ovo drugo“, naglašavajući da on nije „ni duboka država“, ni „Davosova partija“. Hetfil je ponovio da je on upravo u laboratoriji četvrtog stepena sigurnosti i da nema načina da bilo šta izađe iz nje.

Kad je reč o ponašanju medija, uočeno je i to da oni mediji, poput Vašington posta, Njujork tajmsa i TV stanica, koji su s lakoćom prihvatali ideju o ruskom mešanju u američke izbore, sada prednjače u osporavanju tvrdnji da je virus napravljen u kineskoj laboratoriji. Reč je, naravno o dva, po svemu različita slučaja, kako po posledicama, tako i po proverljivosti, ali ovakva vrsta razmišljanja ukazuje na brojne linije po kome se javnost deli u konfrontira.

Dalja nadogradnja napravljena je povezivanjem hapšenja profesora Harvarda Čarlsa Libera, 29. januara, sa laboratorijom u Vuhanu i njenim istraživanjima, zbog toga što je on radio na razvoju koronavirusa. To su svi demantovali, Harvard, FBI i svi drugi, navodeći da on nije uhapšen ni zbog kakvih nezakonitih istraživanja ili špijunskih aktivnosti, nego što nije prijavio prihode koje je dobijao od kineskih partnera kao učesnik u projektu Hiljadu talenata.

Ove tvrdnje postale su opšte mesto u izveštavanju o koroni i gotovo da nema zemlje u kojima nisu objavljene u ovoj ili onoj formi. U nekima su autori toliko blizu vlastima da se pojavljuju nedoumice koje su namere vlasti koje stoje uz takve tvrdnje. Čak i kad pandemija bude savladana, posle nje, izvesno je, nastaviće se borba za infodemijom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend