03. maj 2022.

Gutereš povodom Svetskog dana slobode medija: Bez slobode štampe nema demokratskih društava

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je uoči Svetskog dana slobode medija, 3. maja, da „bez slobode štampe nema pravih demokratskih društava i da bez slobode štampe nema slobode“ i ukazao da „pretnje novinarima rastu iz dana u dan“.

Tokom pandemije, mnogi medijski radnici su bili na prvoj „liniji borbe“, pružajući tačno, naučno zasnovano izveštavanje kako bi informisali donosioce odluka i spasili živote, navodi se u saopštenju generalnog sekretara.

Novinari koji pokrivaju oblast klime, biodiverziteta i zagađenja uspeli su da skrenu pažnju svetske javnosti na ovu planetarnu krizu.

Međutim, prema rečima Gutereša, „pretnje slobodi novinara i medijskih radnika rastu iz dana u dan“.

„Od globalnog zdravlja do klimatske krize, korupcije i kršenja ljudskih prava, suočavaju se sa povećanom politizacijom svog rada i pokušajima da ih ućutkaju sa više strana“, naveo je Gutereš.

Digitalna tehnologija je demokratizovala pristup informacijama, ali je stvorila i ozbiljne izazove.

„Digitalna tehnologija čini cenzuru još lakšom. Mnogi novinari i urednici širom sveta su u stalnom riziku da njihovi programi i izveštaji budu uklonjeni sa mreže“.

Metode i alati se menjaju, kako je naveo generalni sekretar UN, ali cilj diskreditacije medija i prikrivanja istine ostaje isti kao i uvek.

Na Dan slobode medija, Gutereš je uputio apel vladama, medijskim organizacijama i tehnološkim kompanijama u svetu da podrže ključne napore medija u razotkrivanju laži i izgradnji jakih, otpornih institucija i društava.

Svetski dan slobode medija 3. maj ustanovljen je odlukom Generalne skupštine UN, kako bi se podsetile vlade država da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend