12. avg 2017.

IFJ poziva na solidarnost sa izraelskim novinarom

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozvala je danas novinare širom sveta da se solidarišu sa izraelskim novinarom Davidom Sheenom, koji se suočava s tužbom za klevetu od istaknutog izraelskog generala Izraela Živa.

IFJ i njena palestinska podružnica, PJS, osudile su pretnje i pokušaj ućutkivanja novinara Sheena. Tužbom se traži da David Sheen isplati 750.000 Shekela (200.000 USD) zbog navodne kleveta general-majora snaga za odbranu (rezerve) Izraela Živa, koji je i vlasnik Global CST-a, konsultantske kompanije za bezbednost. Tižba generala Živa zasnovana je na tvitovima Sheena o generalu.

Tužba je usledila nakon što je Sheen napisao članak za palestinsku elektronsku novinu Electronic Intifada pod naslovom „Voditelji izraelskog rata protiv Afrikanaca“. U članku je detaljno izloženo kako su izraelski general Živa i njegovi saradnici u kompaniji Global CST savetovali predsedniku Južnog Sudana Salvi Kiiru kako da povrati svoju reputaciju izgubljenu posle otkrića UN da je dozvolio svojim vojnicima da siluju žene i decu.

David Sheen živi i radi u Izraelu i Palestini od 2010. godine, odakle kao slobodni novinar piše za lokalne, nacionalne i međunarodne publikacije. Redovne teme Sheena su rasna i verska pitanja u izraelskom društvu.

Novinari su pozvani da potpišu onlajn peticiju solidarnosti sa Davidom Sheenom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend