12. avg 2017.

Advokati: Kaufman zasad koncentrisan na tekuće postupke

Pravni zastupnici nemačkog glumca Andreasa Kaufmana, čija je fotografija objavljena u Politici uz komentar fantomskog "dr Petra Veličkovića, najavljuju da će preduzeti sve potrebne aktivnosti u zaštiti ličnih prava svog klijenta, uključujući mehanizme uklanjanja sporne fotografije sa internet pretraživača i arhiva, a u "skladu sa njegovim instrukcijama".

Njegovi pravni zastupnici u Srbiji Kruna Savović i Miloš Stojković navode u odgovoru za Danas da je listu Politika upućen demantij, a Komisiji Saveta za štampu je podneta žalba zbog kršenja Kodeksa novinara Srbije i Smernica za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju.

– Povodom teksta u Politici, mi smo u svakodnevnoj komunikaciji sa gospodinom Kaufmanom. U ovom trenutku on je koncentrisan na tekuće postupke, a nas je opunomoćio da preduzimamo sve pravne radnje u vezi sa spornim tekstom i njegova lična prava zaštitimo na način koji je u skladu sa domaćom sudskom praksom, odgovaraju njegovi advokati na pitanje Danasa šta planira dalje u ovom slučaju i da li će eventualno tužiti Politiku.

Oni navode da je Kaufman za tekst u kojem je upotrebljena njegova fotografija saznao od osoba koje su mu se obraćale putem imejla u neuobičajeno velikom broju. Radilo se, kako dodaju, o našim građanima koji su pročitali tekst i koji su mu uz mejlove slali isečke iz tog teksta (na srpskom i engleskom jeziku).

– Gospodin Kaufman je porodičan čovek, srećno oženjen i otac šestoro dece. Svaka priča o nasilju nad decom i ženama ga duboko pogađa pre svega kao čoveka. Bilo kakvo dovođenje u vezu sa relativizacijom zločina prema deci, ženama i porodici generalno, za njega je apsolutno neprihvatljivo. Pored toga, gospodin Kaufman je poznati nemački glumac i režiser koji živi i radi u Saveznoj Republici Nemačkoj. Kao javna ličnost on poseduje reputaciju koja je sticana godinama unazad i njegovo ponašanje, stavovi i mišljenja i te kako su pod lupom javnosti. Takođe, ovde ističemo da se gospodin Kaufman pored poslova vezanih za film, bavi i pisanjem knjiga za decu i i scenarija za dečije emisije, navode Kruna Savović i Miloš Stojković.

Zbog svega toga, kako kažu, jasno je da je dovođenje u vezu njegovog privatnog lika sa izvesnim Petrom Veličkovićem, koji perfidno napada feminističke grupe, NVO, centre za socijalni rad i relativizuje zločine, apsolutno nespojivo sa njegovim karakterom, kao i porodičnim i profesionalnim životom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend