24. okt 2022.

Indija spriječila novinarku Sannu Irshad Mattoo da ode po Pulitzerovu nagradu

Sanna Irshad Matoo kaže kako je njenim kolegama dozvoljeno da putuju, dok je ona spriječena.

foto: Human Rights Watch / Twitter

Kašmirskoj fotoreporterki Sanni Irshad Mattoo indijske imigracione vlasti nisu dozvolile da ode u Sjedinjene Američke Države kako bi primila Pulitzerovu nagradu iako je imala važeću vizu i kartu, javio je Associated Press (AP) u srijedu 18. oktobra.

Sanna Irshad Mattoo je trebala u ponedjeljak da odleti za New York kako bi primila Pulitzerovu nagradu, ali su je zvaničnici na aerodromu u New Delhiju spriječili u tome, navela je, dodajući da je zaustavljena bez razloga i da joj je karta poništena.

Mattoo je radeći na zadatku za agenciju Reuters osvojila Pulitzerovu nagradu za pokrivanje krize COVID-19 u Indiji.

Kaže kako je putovala sa dvojicom kolega kojima je odobreno da putuju dok je ona zaustavljena. Dodala je da joj je službenik za imigraciju vratio kartu za ukrcavanje, ali nije odgovorio na pitanje koje je više puta postavila o tome u čemu je problem. Kaže da su je nakon toga odveli do šaltera avio kompanije da uzme svoj prtljag.

“Da li se radi o mom poslu? Ili je nešto drugo? Trebali su mi reći. Problem je u tome što ne znam u čemu je problem”, izjavila je Mattoo.

“Razočarani smo što Sanni Irshad Mattoo, saradnici Reutersa, nije dozvoljeno da otputuje u Sjedinjene Američke Države (SAD) kako bi primila Pulitzerovu nagradu u New Yorku zajedno sa svojim kolegama”, kazali su iz agencije Reuters za Glas Amerike te dodali kako bi novinari trebali biti u mogućnosti da slobodno putuju.

Vlasti Indije nisu komentarisale slučaj, dok je indijska novinska agencija PTI citirala policijske zvaničnike koji su rekli da je Mattoo stavljena na popis za zabranu leta.

Ovo je drugi put da je ovoj novinarki zabranjeno putovanje. U julu joj je zabranjeno da otputuje u Pariz na predstavljanje knjige i izložbe fotografija kao jedne od 10 pobjednika nagrade Serendipity Arles Grant 2020. I tada je Mattoo rekla da joj službenici za imigraciju nisu dali objašnjenje, ali su kazali da neće moći putovati u inozemstvo.

Mattoo od 2018. radi kao freelance fotoreporterka koja prikazuje život u Kašmiru pod kontrolom Indije, gdje se pobunjenici bore za nezavisnost regije ili spajanje sa susjednim Pakistanom.

AP piše da su novinari dugo suočeni s prijetnjama u nemirnoj regiji dok indijska vlada nastoji pooštriti kontrolu nad medijima.

U četvrtak su novinari iz različitih dijelova svijeta prisustvovali ceremoniji dodjele Pulitzerove nagrade 2022. u New Yorku. Iako Mattoo nije prisustvovati ceremoniji, ona će dobiti svoj dio nagrade od 15.000 dolara koji će biti podijeljen između četiri novinara Reutersa, uključujući Danisha Siddiquija koji je ubijen u Afganistanu u julu 2021.

Glas Amerike podsjeća da je Indija na Svjetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica ove godine pala na 150. sa prošlogodišnjeg 142. mjesta na listi od 180 država.

Izvor: AP, VoA, BBC

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend