24. okt 2022.

Ko je novi ministar informisanja: Mihailo Jovanović – od Telekoma i Pošte do vladine Kancelarije za IT

Na čelu Ministarstva informisanja i telekomunikacija naći će se se Mihailo Jovanović, poznat u svetu telekomunikacija ali ne i u tolikoj u meri u oblasti medija. Jovanović je dosadašnji prvi čoveka e-Uprave, odnosno direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Foto: Kancelarija za IT i eUpravu

S obzirom da je dosadašnje Ministarstvo kulture i informisanja podeljeno, a informisanju dodeljena telekomunikacija, vreme će pokazati u kolikoj meri će se budući ministar baviti medijskom sferom.

U njegovoj zvaničnoj biografiji navodi se da je doc. dr Mihailo Jovanović diplomirao i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Doktor je ekonomskih nauka i docent za užu naučnu oblast kvantitativne metode. Ima 20 godina profesionalnog iskustva u Telekomu i Pošti Srbije gde je u kontinuitetu poslednjih 14 godina bio u najvišem bordu direktora odgovoran za informacione tehnologije, elektronske komunikacije i razvoj.

U periodu 2014–2016. godine, kao član i koordinator Izvršnog odbora Pošte Srbije, doprineo je, kako piše u biografiji na sajtu Vlade Srbije, „ostvarivanju najboljeg rezultata poslovanja u istoriji Pošte“. Od aprila 2017. godine radio je kao savetnik za elektronsku upravu u Kabinetu predsednika vlade.

Doc. dr Mihailo Jovanović je član Inženjerske komore Srbije sa licencama odgovornog projektanta i odgovornog izvođača telekomunikacionih mreža i sistema. Dobitnik je nagrade Ministarstva za nauku, tehnologije i razvoj Vlade Republike Srbije 2002. godine na javnom pozivu „za najbolje mlade istraživače i naučnike koji su svojim angažovanjem dali doprinos razvoju nauke i tehnologije, promenama u zemlji, kao i započetim reformama; koji su ostali u zemlji i svojim angažovanjem doprinose njenom sveukupnom bržem razvoju i povezivanjem sa svetom“.

Autor je više knjiga, monografija i trideset stručno-naučnih radova iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, elektronskog poslovanja i ekonomije prezentovanih na vodećim domaćim i međunarodnim konferencijama i u referentnim časopisima.

Pored osmišljavanja, razvoja i implementacije kompletno novog poštanskog tehnološko-informacionog sistema i izgradnje regionalnih poštansko-logističkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, neke od veoma uspešnih referenci Mihaila Jovanović u oblasti elektronske upravu su, kako se navodi: uspostavljanje prvih kvalifikovanih sertifikacionih tela za izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata i vremenskih žigova u Republici Srbiji, uspostavljanje centralnog sistema elektronskih matičnih knjiga, projekti: „Bebo, dobrodošla na svet“, prijavljivanje građana za besplatne akcije i trgovanje hartijama od vrednosti, prijavljivanje građana u postupku podnošenja zahteva za restitucijom i tehničko-tehnološka podrška građanima u procesu digitalizacije TV signala.

Potiče iz porodice poznatih srpskih lekara. Sa ponosom ističe svoju suprugu i dva sina.


K. Ž.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend