06. jan 2021.

Irska aktivistkinja nominovala Asanža, Čelzi Mening i Snoudena za Nobela za mir

Irska aktivistkinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir 1976. godine Mejrid Korigan Megvajer nominovala je osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža i uzbunjivače Edvarda Snoudena i Čelzi Mening za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine, objavio je Ajriš tajms.

„Svako od njih je pokazao hrabrost mnogo puta. Otkrivajući nezakonite radnje vlasti, koje su prouzrokovale milione smrtnih slučajeva, stavili su svoju slobodu i živote na kocku. Njihovo samopožrtvovanje i nesebičnost predstavljaju izvanrednu demonstraciju veličanstvenosti ljudskog duha“, istakla je Korigan Megvajer u pismu Komitetu za dodelu Nobelove nagrade, prenosi Sputnjik.

Asanžu preti do 175 godina zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama, ukoliko bude osuđen po svih 18 optužbi koje se protiv njega vode, dok Snoudenu preti deset godina zatvora zbog otkrivanja detalja o američkom masovnom nadzoru.

Čelzi Mening, koja je otkrila američke ratne zločine u Iraku i Avganistanu, osuđena je na 35 godina zatvora, ali je puštena 2017. godine kada joj je odlazeći američki predsednik Barak Obama preinačio kaznu. Ponovo je zatvorena u martu 2019. nakon odbijanja da svedoči o vezama sa Asanžom, ali je opet puštena prošlog marta, uz kaznu od 256.000 dolara.

Sud u Londonu u ponedeljak je odlučio da Asanž ne bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend