29. nov 2022.

Irski regulator kaznio Metu sa 265 miliona evra

Irska Uprava za zaštitu privatnosti saopštila je da je izrekla kaznu od 265 miliona evra i druge korektivne mere kompaniji Meta zbog propusta da pravilno zaštiti lične podatke korisnika.

Lični podaci evropskog komesara za pravosuđe Didijea Rejndersa, premijera Luksemburga Gzavijea Betela i desetine zvaničnika EU uključeni su u curenje 533 miliona podataka, uključujući telefonske brojeve, Fejsbuk ID, kao i puna imena i datume rođenja, koji su se pojavili na javnom forumu i kružili su vebom, prenosi Politiko.

Irska komisija za zaštitu podataka, koja nadgleda Metu jer je tamo njeno evropsko sedište, tvrdila je da američki tehnološki gigant nije ispunio obavezu opšte zaštite podataka da osigura privatnost, što znači da je dizajnirao svoje proizvode tako da lični podaci mogu da procure.

Pored novčane kazne, nadležni organ je izrekao opomenu i nalog „da Meta obradu podataka uskladi sa zakonom preduzimanjem niza određenih korektivnih radnji u određenom roku, navodi se u saopštenju.

Portparol kompanije Meta je rekao da je kompanija napravila izmene i da je neovlašćeno kopiranje podataka neprihvatljivo i protivno njihovim pravilima, dodavši da će nastaviti da rade na tom izazovu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend