14. mar 2024.

Istraga UN: Izraelski tenk ubio novinara Rojtersa

Izraelski tenk ubio je novinara Rojtersa Isama Abdalaha u Libanu 13. oktobra prošle godine, pošto je ispalio dve granate kalibra 120 milimetara na grupu „jasno identifikovanih novinara“, što predstavlja kršenje međunarodnog prava, utvrdila je istraga Ujedinjenih nacija o tom incidentu.

Istraga Privremenih snaga UN u Libanu (UNIFIL), sažeta u izveštaju u koji je Rojters imao uvid, pokazuje da njihovo osoblje nije zabeležilo nikakvu razmenu vatre preko granice sa Izraelom više od 40 minuta pre nego što je izraelski tenk otvorio vatru.

„Pucanje na civile, u ovom slučaju jasno identifikovane novinare, predstavlja kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1701 (2006) i međunarodnog prava“, navodi se u izveštaju UNIFIL.

„Procenjuje se da nije bilo razmene vatre preko Plave linije u vreme incidenta. Razlog za napade na novinare nije poznat“, dodaje se u izveštaju od 27. februara.

Osim ubistva Abdalaha, dve tenkovske granate ranile su još šest novinara.

Portparol Izraelskih obrambenih snaga Nir Dinar, upitan o nalazima izveštaja, rekao je da je Hezbolah napao njihove vojnike blizu izraelskog kibuca Hanita 13. oktobra, a na napad je odgovoreno artiljerijskom i tenkovskom vatrom kako bi se uklonila pretnja.

Dinar je rekao da IDF žali zbog svakog ranjavanja osoba koje nisu u sukobu i istakao da izraelska vojska ne puca namerno na civile, uključujući novinare, ali je poručio da je boravak u ratnoj zoni opasan.

On je najavio da će Mehanizam za utvrđivanje činjenica, koji je odgovoran za istragu vanrednih događaja, nastaviti sa razmatranjem incidenta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend