09. nov 2018.

Istraživanje: Žene izbjegavaju vijesti da bi „očuvale emotivnu energiju“

Britanski profesori došli su do zaključka da pojedine žene izbjegavaju konzumaciju vijesti i često im ih prenose muški partneri ili članovi porodice.

Kroz intervjue sa ženama sa malim ili srednjim primanjima u Britaniji, profesori Benjamin Toff i Ruth Palmer utvrdili su da postoji „jasna podjela rada“ koja pomaže „održanju rodnih razlika u upotrebi vijesti“. Istraživanje je pokazalo da konzumacija vijesti potpuno otpada s liste prioriteta žena koje su razvučene između posla i brige o djeci i da one vijesti primaju od muških partnera ili članova porodice pokušavajući tako sačuvati „emotivnu energiju“.

Iako je uzorak mali, indikativan je, piše Nieman Lab, i istraživanje „Rodne razlike u izbjegavanju vijesti: ‘Vijesti su za muškarce’ i teret brižnosti“ otvara zanimljiva pitanja.

Intervjui su obavljeni na uzorku od 43 osobe iz skupine onih koji se izjašnjavaju kao „izbjegavatelji vijesti“ kojih je odraslih samo sedam posto u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu. Izbjegavateljima vijesti se smatraju osobe koje nisu konzumirale nikakve vijesti tokom 30 dana.

Pojedine ispitanice su rekle kako su muškarci više zainteresovani za vijesti, a neke su odgovorile i da su vijesti i politika „periferne za njihova iskustva, rezervisana za sferu koju zauzimaju muškarci koji su muževi, partneri ili roditelji“.

Izvor: NiemanLab

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend