07. apr 2023.

Italija: Potrebna je detaljna istraga nakon podmetanja požara na automobil novinarke Rosele Pučio

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se danas partnerima organizacije Media Freedom Rapid Response (MFRR) u osudi podmetanja požara na porodični automobil italijanske slobodne novinarke Rosele Pučio u gradu Palermu i izrazila solidarnost sa novinarom.

Napad dogodio se u noći 3. aprila, dok je porodični automobil novinara bio parkiran na javnoj površini u gradskoj četvrti Sferakavalo. Na snimcima koje je snimila obližnja CCTV kamera vidi se da je muškarac prišao vozilu, polio automobil tečnošću iz flaše i zapalio ga.

Automobil je u požaru potpuno uništen. Niko nije preuzeo odgovornost za napad, a motiv trenutno nije jasan. Pučo je slobodni novinar koji sarađuje sa nekoliko novinskih kuća, uključujući Palermo Todai i Kuotidiano di Sicilia.

Naše organizacije pozdravljaju brzu akciju policije da otvori krivičnu istragu i pozivaju lokalne organe za sprovođenje zakona i sudske organe, koji rade u tandemu sa vladinim nacionalnim koordinacionim centrom, da hitno tretiraju ovaj slučaj. Svi oni koji su odgovorni za sprovođenje ili planiranje ovog jasnog čina zastrašivanja moraju biti brzo identifikovani i pozvani na odgovornost.

Ovaj slučaj smo prijavili Platformi Saveta Evrope za bezbednost novinara i nadamo se da ćemo videti brzu reakciju italijanskih vlasti kako bi pružili najnovije informacije o detaljima krivične istrage. Ovo je peti fizički napad na novinare u Italiji do sada 2023. godine, kako je zabeleženo na platformi Mapping Media Freedom.

Štaviše, sa zabrinutošću konstatujemo da ovo nije prvi put da se Pučio suočava sa pretnjama zbog svog rada. U avgustu 2020. nasilno ju je napala grupa ljudi dok je dokumentovala intervenciju karabinjera da raščiste šatorski grad u oblasti Barkarelo u Palermu. Kasnije je identifikovano sedam napadača, a suđenje im je počelo u januaru 2023. godine, a sledeće ročište zakazano je za maj.

Pre deset godina, 2013. godine, isti automobil je vandalizovan i oštećeni su mu točkovi, prenose mediji. Niko nije preuzeo odgovornost za taj incident i niko nije uhapšen niti optužen. Nejasno je da li je neki od ovih incidenata povezan.

Naše organizacije se pridružuju lokalnim i nacionalnim novinarskim sindikatima i organizacijama u Italiji u izražavanju naše podrške i solidarnosti sa Pučijem i svim novinarima u Italiji koji se suočavaju sa fizičkim pretnjama i zastrašivanjem zbog svog rada. Nastavićemo da pažljivo pratimo situaciju u narednim nedeljama. Takođe apelujemo na nadležne vlasti da se postaraju da novinari u Italiji ne budu izloženi fizičkim napadima i zastrašivanju i da budu slobodni i bezbedni da obavljaju svoj posao.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend