31. avg 2021.

Italija, pretnje virusolozima i novinarima zbog zelenih propusnica

Od 1. septembra obavezna zelena propusnica koja je u Italiji uvedena 6. avgusta za sedenje u restoranima u zatvorenom prostoru, kao i za bioskope i muzeje, biće proširena i na prevozna sredstva, na škole i fakultete. Pripadnici pokreta protiv vakcinacije i zelenih propusnica, nakon demonstracija i nereda tokom vikenda, najavili su da će sutra blokirati železničke stanice. Virusolozi i novinari suočavaju se s pretnjama.

Od srede, prvog septembra, zelena propusnica postaje obavezna za avionski saobraćaj, za putovanje brodom, trajektom ili vozom. Za sada ne važi za vozila gradskog prevoza, koja smeju da prime do 80 odsto putnika od ukupnog kapaciteta.

Od prvog septembra će i svi zaposleni na univerzitetima kao i studenti stariji od 18 godina i zaposleni u školstvu morati da imaju zelenu propusnicu koja se izdaje vakcinisanima i onima koji su preležali kovid (važi godinu dana) kao i ljudima koji su se testirali na virus i u tom slučaju važi 48 sati.

Istovremeno se nastavljaju demonstracije pokreta „No vax i No green pass“, na kojima su tokom vikenda izbili neredi i sukobi sa organima reda i novinarima koji, poput virusologa koji često gostuju na televiziji, dobijaju veliki broj pretnji smrću.

Poznatom italijanskom lekaru, direktoru Infektološke klinike „San Martino“ u Đenovi (koga je RTS ranije intervjuisao) Mateu Basetiju prete i do 80 puta dnevno telefonom i na društvenim mrežama, dok ga je preksinoć pripadnik pokreta rotiv vakcinacije, koji je nakon toga priveden, sačekao ispred kuće uz povike: „Sve ćete nas pobiti vakcinama, skupo ćete platiti za to.“

Infektolog traži zaštitu države jer smatra da je situacija kulminirala i da je reč o čitavoj organizaciji koja vređa zdravstvene radnike i preti im smrću.

„Zar moram da se plašim da izađem iz kuće i da prete mojoj supruzi i mojoj deci?!? Političari moraju da se izjasne: da li su za nauku ili su uz one koji su protiv nauke“, kaže Baseti za italijanske medije.

Mediji prenose da je reč o organizovanom „stalkingu“ pokreta koji se pojavio na Telegramu, a sada se preselio i na trgove i ulice Italije napadajući naučnike, lekare i novinare. Ovog vikenda je napadnut novinar dnevnog lista Republika, kome je, nakon što ga je identifikovana i privedena osoba udarila nekoliko puta pesnicom u glavu, rečeno da ako ne ode, odseći će mu glavu. On je radio svoj posao snimajući demonstracije prošlog vikenda u Rimu.

Tenzije rastu budući da su pripadnici pokreta izjavili da će u sredu, prvog septembra, kada na snagu stupaju nove mere, blokirati stanice i vozove širom zemlje.

Italijanska vlada je izdala saopštenje gde naglašava da će uvek biti moguće slobodno izraziti svoje stavove i mišljenje i da će svi moći da imaju mogućnost da mirno demonstriraju, ali da neće dozvoliti ni agresiju ni nasilje. Dakle, „nikakva tolerancija prema netolerantnima“.

Virusolog Roberto Burioni iz bolnice „San Rafaele“ u Milanu, takođe žrtva pretnji, izjavio je da se nikada nije desilo da naučnike napadaju jer dele sa javnošću svoje znanje i otkrića.

Ista situacija je i sa doktorom Masimom Galijem sa infektivne klinike „Luiđi Sako“, koji kaže da se radi o ljudima koji prihvataju teorije Lika Montanjijea, koji je odavno izgubio kredibilitet kod naučnog sveta. Virusolog sa Državnog univerziteta u Milanu Preljasko izjavio je da ga već mesecima nepoznate osobe zovu telefonom i prete mu pa je morao da potraži pomoć policije.

Dakle, Italija je drastično podeljena: s jedne strane su osobe koje su za vakcinu kao i oni koji su se vakcinisali da bi dobili zelenu propusnicu i mogli da nastave sa naizgled normalnim životom, a s druge strane su oni koji su kategorično protiv, kako ih nazivaju, eksperimentalnih vakcina jer „zna se da je za dobru vakcinu potrebno bar deset godina istraživanja“ (izjavljuju u medijima) i oni koji ne žele da budu „ucenjivani zelenom propusnicom ne bi li nastavili da žive i rade svoj posao“.

Jer osobe bez zelene propusnice rizikuju da budu suspendovane s posla, što izaziva mnogo veću zabrinutost od zabrane odlaska u restoran ili pozorište.

Italijanski mediji podvlače da je zelena propusnica zapravo podsticaj za vakcinaciju, jer testovi na kovid nisu besplatni i građani ih plaćaju iz svog džepa, a ko je preležao kovid nakon 12 meseci će morati da se vakciniše da bi dobio zelenu propusnicu.

„Čeka nas teška jesen, verovatno mnogo teža od prethodne budući da su ljudi umorni, ljuti i bez posla“, zaključuju mediji. Ministarstvo unutrašnjih poslova će narednih dana sazvati sastanka Centra za koordinaciju koji će pratiti, analizirati i razmenjivati informacije koje su vezane za pokrete koji pozivaju na nasilje i agresiju prema naučnicima i novinarima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend