10. mar 2023.

Italija: Tužilac izdao nalog za zaplenu članka koji je objavio list Domani

Agencija za brzi odgovor za slobodu medija (MFRR) osuđuje odluku italijanskog tužioca da izda nalog za zaplenu Domanijevog istražnog članka, nakon krivične prijave podsekretara u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja aktuelne vlade.

Sloboda italijanske štampe ozbiljno je ugrožena još jednim pokušajem člana aktuelne vlade da ućutka nezavisno novinarstvo. Dole potpisane organizacije za slobodu medija i civilno društvo najoštrije osuđuju odluku italijanskog tužioca da izda nalog za zaplenu Domanijevog istražnog članka, nakon krivične prijave Klaudija Durigona, podsekretara u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja aktuelne vlade. Nijedan novinar koji izražava svoje mišljenje ili istražuje o pitanjima od javnog interesa ne treba da se plaši niti da bude izložen zastrašivanju, osudi ili zatvoru.

Dana 3. marta 2023. godine, novinari Đovani Tizijan i Nelo Trokija su saznali da je Durigon pokrenuo pravni postupak posetom dvojice policajaca koji su pokucali na vrata Domanijeve redakcije i predali im nalog za zaplenu članka čiji su autori. U nalogu za zaplenu navedeno je da je podsekretar za rad pokrenuo krivičnu tužbu za klevetu protiv „nepoznatih”. Podrazumeva se da je krivičnom prijavom kao predmet označen samo članak.

Članak Tiziana i Trokije, objavljen u januaru 2023, otkrio je navodne Durigonove veze sa pojedincima povezanim sa lokalnim kriminalnim organizacijama. Izveštaj je ispitao kako je Durigon 2018. godine, dok je bio poslanik i nacionalni sekretar italijanskog Generalnog sindikata rada, podržao karijeru sada osuđenog člana sindikata Simone Di Markantonio. U januaru je Di Markantonio proglašen krivim u prvom stepenu za iznudu, povezanu sa kriminalnim klanom koji deluje u provinciji Latina. Di Markantonio je takođe optužen da je delovao kao frontmen za kalabrijskog „ndranghetabosa“.

Kao odgovor na Domanijev članak, Durigon je podneo tužbu za krivičnu klevetu putem štampe, na osnovu člana 13 italijanskog krivičnog zakona 47/1948, odredbe koja predviđa zatvorske kazne do šest godina, koju je italijanski ustavni sud proglasio neustavnim ( rešenje 150/2021).

Nakon Durigonove žalbe, italijanski tužilac je naredio zaplenu štampane kopije optuženog članka, uprkos činjenici da je izveštaj Tiziana i Trokije bio u potpunosti dostupan na Domanijevoj veb stranici. Ovakvi netipični postupci pred Sudom u Rimu predstavljaju alarmantnu zloupotrebu pravnih postupaka od strane italijanskih vlasti i javnih zvaničnika. Ovaj nepotreban upad u Domanijevu redakciju signalizira sve veće pribegavanje italijanskih vlasti taktici usmerenoj na zastrašivanje i utišavanje nezavisnih glasova i medija, izazivajući kritike prema javnim zvaničnicima.

Odluka italijanskih vlasti da pribegnu nalogu za zaplenu ima ozbiljan zastrašujući efekat. Zajedno sa sve većim brojem tužbi za klevetu koje podnose članovi aktuelne vlade, to ukazuje na zabrinjavajuće pogoršanje slobode štampe u Italiji. Zajedno sa premijerom Džordžijom Melonijem, ministrom za infrastrukturu Mateom Salvinijem i ministrom kulture Đenarom Sanđulijanom, Durigon je četvrti član aktuelne italijanske vlade koji je pribegao pravnoj akciji da ućutka kritike štampe.

Sadašnji zvaničnici italijanske vlade sve češće odgovaraju tužbama na članke koji izveštavaju o pitanjima od javnog interesa. Ovo je alarmantan trend. Javne ličnosti koje obavljaju izabrane funkcije dužne su da se ponašaju odgovorno i da budu spremne da prihvate viši nivo uvida javnosti, u skladu sa nacionalnim i međunarodnim odlukama.

Izražavajući našu solidarnost sa Domanijevom redakcijom, stoga pozivamo nadležne organe da se ubuduće uzdrže od pribegavanja ovakvim neopravdanim zastrašujućim praksama prema Domaniju i bilo kojoj drugoj redakciji. Takođe pozivamo Durigona da povuče svoju krivičnu prijavu za klevetu.

U širem smislu, apelujemo na italijanski parlament da hitno usvoji sveobuhvatnu reformu zakona o kleveti u Italiji u skladu sa međunarodnim standardima o slobodi izražavanja. Ova reforma koja je kasnila trebalo bi da se usredsredi na dekriminalizaciju klevete i da u okviru građanskog zakona postavi ograničenja u pogledu iznosa odštete koji se može tražiti kako bi se izbeglo stvaranje nepotrebnih prepreka novinarskoj profesiji. Takođe apelujemo na Parlament da započne diskusiju o praćenju preporuka uključenih u inicijativu EU protiv SLAPP-a i da podrži usvajanje naprednog teksta Direktive EU protiv SLAPP-a.

Naše organizacije će nastaviti da pažljivo prate ovu situaciju koja uključuje Domanija i odgovoriće na sve pretnje slobodi medija u Italiji, uključujući dokumentaciju slučajeva na platformi Mapping Media Freedom.

Potpisnici:

  • ARTICLE 19 Europe
  • European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
  • European Federation of Journalists (EFJ)
  • Greenpeace Italia
  • International Press Institute (IPI)
  • Meglio Legale Aps
  • OBC Transeuropa (OBCT)
  • The Good Lobby Italia

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend