01. mar 2021.

Izveštaj SAD: Saudijski prestolonaslednik odobrio ubistvo novinara Kašogija

Saudijski prestolonaslednih Mohamed bin Salman "odobrio" je ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija 2018. godine, pokazuje objavljen izveštaj američke obaveštajne službe sa koga je skinuta oznaka tajnosti.

„Došli smo do zaključka da je prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed ben Salman odobrio operaciju u Istanbulu u Turskoj da se uhvati ili ubije saudijski novinar Džamal Kašogi“, piše u tom dokumentu nacionalne obaveštajne uprave na četiri stranice.

Predsednik SAD Džozef Bajden je tražio da se sa izveštaja skine oznaka tajnosti koju je stavio njegov prethodnik Donald Tramp.

Centralni zaključak izveštaja bio je naveliko očekivan jer je ubrzo posle ubistva Kašogija 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu bilo preneto da su obaveštajni zvaničnici došli do tog zaključka. Kašogi je bio kritičar prestolonadlednikovog autoritarnog učvršivanja vlasti.

„Prestolonaslednik je smatrao Kašogija pretnjom za kraljevinu i uopšteno je podržavao pribegavanje nasilnim merama ukoliko je potrebno da se on ućutka“, dodaje se u dokumentu.

U Izveštaju se ističe da je saudijski prestolonaslednik od 2017. godine imao „apsolutnu kontrolu“ nad obaveštajnim i bezbednosnim službama kraljevine što čini vrlo malo verovatnom hipotezu da su saudijski zvaničnici mogli da sprovedu takvu jednu operaciju bez zelenog svetla od princa.

Američka obaveštajna služba takođe pretpostavlja da je u vreme Kašogijevog ubistva Mohamed bin Salman održavao takvu atmosferu da njegovi saradnici nisu smeli da dovedu u pitanje dobijena naređenja da „ne bi bili otpušteni ili uhapšeni“.

Bajden pozvao Bin Salmana telefonom

Bajden koji je pre svog izbora u novembru smatrao da se prema Saudijskoj Arabiji treba ponašati kao prema izopštenoj državi zbog tog slučaja pokušao je da ublaži situaciju i juče je pozvao saudijskog kralja Salmana telefonom prvi put od dolaska u Belu kuću.

U izveštaju o razgovoru Bajdena i saudijskokg kralja navodi se da su govorili o dugogodišnjem partnerstvu dve zemlje, i nisu pominjali ubistvo novinara, usredsredivši se na regionalna pitanja kao što su Iran i rat u Jemenu.

Ipak, pošto ovaj izveštaj nije zvanično objavljen do sada, javno pripisivanje odgovornosti odražava „prekor“ saudijskom princu i moguće da će odrediti ton u odnosima nove američke administracije i Saudijske Arabije.

Bajden je ranije kritikovao Saudijsku Arabiju ali Bela kuća smatra tu zemlju u nekim kontekstima svojim strateškim partnerom.

Saudijski prestolonaslednik je rekao 2019. da preuzima „punu odgovornost“ za ubistvo jer se dogodilo dok je on na toj funkciji, ali je negirao da ga je naredio.

Saudijski zvaničnici rekli su da je Kašogijevo ubistvo delo odmetnutih saudijskih bezbednosnih zvaničnika. Saudijski sudovi prošle godine su saopštili da su osudili osam Saudijaca na zatvor za ubistvo Kašogija, ali nisu dali njihova imena.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend