28. apr 2023.

Jedan od najstarijih dnevnih listova na svijetu prestaje izlaziti u tiskanom izdanju

Austrijski parlament odlučio je zauvijek završiti s tiskanjem Wiener Zeitunga, jednog od najstarijih dnevnih listova na svijetu, koji će se ubuduće moći čitati samo u digitalnom obliku.

Taj 320 godina star dnevni list od sada će se tiskati samo kao mjesečnik, odlučila je konzervativno-zelena koalicija unatoč oštrim kritikama umjetnika i oporbenih stranaka.

„List ima više čitatelja iznad 90 godina od onih mlađih od 30 godina“

Dnevnik je osnovan 1703. godine, tada pod nazivom Wiennerisches Diarium (Bečki dnevnik) i bio je službeno glasilo Habsburške Monarhije.

Vladajuća koalicija je 2021. odlučila da taj list u vlasništvu austrijske vlade prestane objavljivati oglase tvrtki, čime se uglavnom financirao.

„List ima više čitatelja iznad 90 od onih koji su mlađi od 30 godina“, rekla je ministrica za obitelj i medije Susanne Raab iz konzervativne austrijske Narodne stranke (ÖVP).

Oporba: To je udarac za medijsku politiku i kulturu

Austrijska književnica i dobitnica Nobelove nagrade Elfriede Jelinek te umjetnik André Heller neke su od istaknutih osoba koje su pokušale očuvati tiskano izdanje.

Oporbeni zastupnici kritizirali su odluku jer smatraju da ona osiromašuje medijski prostor.

„To je udarac za medijsku politiku i kulturu“, rekao je zamjenik predsjednika Socijaldemokratske stranke (SPÖ) Jörg Leichtfried.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend