28. apr 2023.

Novinar Bohdan Bitik ubijen u Ukrajini

Dva novinara italijanskog lista La Repubblica našla su se na udaru vatre 26. aprila 2023. dok su izveštavali u blizini Antonivskog mosta na periferiji Hersona, na jugu Ukrajine. Ukrajinski novinar koji radi kao fikser, Bohdan Bitik, ubijen je iz vatrenog oružja. Njegov italijanski kolega Korado Zunino ranjen je u rame.

Zunino je nosio pancir sa oznakom „press“, ali nije jasno da li ga je nosio i Bitik. Napad su izveli „najverovatnije ruski snajperisti“, piše list.

„Dobro sam, imam ranu u desnom ramenu, okrznutu metkom koji je pogodio mog velikog prijatelja Bohdana“, rekao je Korado Zunino za La Repubblica. „Prošli smo tri kontrolna punkta, Bogdan je razgovarao sa ukrajinskom vojskom i pustili su nas bez problema. To nije bila zona borbenih dejstava. Onda smo dobili udarac, video sam Bohdana na zemlji, nije se kretao. Puzao sam dok nisam izašao sa linije vatre. Trčao sam dok nisam naišao na auto civila. Bio sam sav u krvi, odvezli su me u bolnicu u Hersonu“.

Evropska i međunarodna federacija novinara (EFJ-IFJ) pridružila se svom italijanskom ogranku, FNSI, u izražavanju najdubljeg saučešća rođacima i kolegama Bohdana Bitika i solidarnosti sa Koradom Zuninom.

„Smrt Bohdana Bitika je zastrašujuća vest. I sve nas podseća na fundamentalnu ulogu izaslanika na terenu da nas obaveštavaju o ratovima“, tvitovao je predsednik FNSI i novinar Raija Vitorio di Trapani.

Predsednik Nacionalne unije novinara Ukrajine (NUJU) Sergij Tomilenko je dodao: „Ubistvo ukrajinskog novinara Bohdana Bitika i ranjavanje italijanskog novinara Korada Zunina su još jedan ratni zločin Rusa. To je takođe dokaz opasnosti naša profesija predstavlja.Nacionalna unija novinara Ukrajine zahvaljuje se hrabrim italijanskim novinarima koji rade na prvoj liniji fronta Apelujemo na sindikat italijanskih novinara i La Repubblica da garantuju zaštitu prava ukrajinskog fiksera kao člana tima italijanskih medija“.

Boggan Bitik je 13. medijski radnik ubijen na dužnosti otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend