05. mar 2018.

Kako sam izveštavao iz najopasnijeg grada na svetu

Španski novinar Alberto Arse ima posao koji je lokalno poznat kao „crveno novinarstvo, po prolivanju krvi.

Španski novinar Alberto Arse je radio kao strani dopisnik u deset zemalja, od Libije do Meksika, ali u Hondurasu je bilo najkrvavije, van ratom zahvaćenih područja.

2017. godine se u zemlji dešavalo 338 ubistava mesečno u proseku, a između 2012. i 2015. – kada je broj bio još veći – Arseov posao je bio da dođe na mesto zločina i izvlači informacije iz nevoljnih policajaca i užasnutih svedoka, što je posao koji je na lokalu poznat kao „crveno novinarstvo“ (po prolivenoj krvi).

[povezaneprice]

U svojoj novoj knjizi, Krvavi bariosi: izveštaji sa najsmrtonosnijih ulica na svetu, Arse vodi čitaoca kroz neke zločine koje je istražio u prestonici Hondurasa Tegusigalpi, poznatoj po policijskoj brutalnosti, atentatima, prepunim zatvorima, maloletničkom kriminalu, krijumčarenju kokaina i iznudi. Jednom kada upijete priče iz ove knjige, uzimajući u obzir kako je njegova potraga za istinom zaljuljala brod korumpiranih policajaca i političara i shvatite da Honduras ima najvišu stopu ubistava po glavi stanovnika (31 osoba je ubijena između 2010. i 2013, prema Novinarima bez granica), zapitaćete se zašto je Arse uopšte otišao tamo, i kako se odatle izvukao živ.

Razgovarali smo sa novinarom koji je postao profesor o epidemiji nasilja u Hondurasu i zašto je to direktno povezano sa onima od nas koji žive na zapadu.

VICE: Zdravo, Alberto. Dakle, 2012. si prihvatio posao izveštača Asošijeted Presa iz Tegusigalpe, u Hondurasu. Zašto si prihvatio taj posao i da li si tada znao koliki je to rizik?

Alberto Arse: Nije bilo nekog posebnog razloga, osim toga što je to bio jedini posao koji sam u tom trenutku mogao da dobijem. Živeo sam u Gvatemali sa ženom i detetom, i nisam mogao da ih izdržavam novcem koji sam tada zarađivao. Nisam uopšte bio svestan situacije u Tegusigalpi. Kada sam malo istražio i shvatio da je to rizično mesto za porodicu, imao sam osećaj da će to biti veoma težak zadatak, ali poenta je, ako si se nečime baviš i potreban ti je posao, jednostavno prihvatiš ono što ti se nudi. Tako da sam poveo svoju ženu i dete sa sobom. Nema načina da se bilo kome pruži sigurnost u Tegusigalpi – samo se brineš za druge ljude nalik sebi i živiš na mestu na kome se osećaš sigurno, što ne znači da jesi siguran. Ostao sam tamo tri godine, dok kompanija nije odlučila da je moja porodica tamo laka meta, i da to nije vredno rizika.

Pošto nikada ranije nisam čula izraz „crveno novinarstvo“, možeš li da mi ga objasniš?

Ako si strani dopisnik u Tegusigalpi ili u San Pedro Suli, i želiš da saznaš šta se dešava, moraš da budeš na ulici i pratiš zločine, pod čime mislim da treba da uskočiš u policijska kola, ili pratiš kola hitne pomoći koja odlaze na mesto zločina. Na mestu zločina dobiješ početak priče, a postavljajući pitanja možeš da se popneš na lestvici i otkriješ različite laži i objašnjenja o tome šta se događa u zemlji.


Ceo intervju pročitajte na Vice Srbija

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend