11. dec 2019.

Kina ove godine uhapsila više novinara nego ijedna druga zemlja

Najmanje 250 novinara je iza rešetaka u svetu, a po tome je na prvom mestu Kina, jedan od autoritarnih režima koji ne tolerišu nezavisnost medija, saopštila je američka nevladina organizacija za slobodu štampe "Komitet za zaštitu novinara" (CPJ).

Mnogi od ovih novinara optuženi su da su „neprijatelji države“ ili da su objavljivali „lažne vesti“, primetio je CPJ sa sedištem u Njujorku.

Naveo je Tursku, Saudijsku Arabiju, Eritreju, Vijetnam i Iran kao zemlje u kojima je to zanimanje takodje posebno rizično.

CPJ je identifikovao najmanje 48 novinara zatvorenih u Kini, jedan više nego 2018. godine.

Turska sledi sa 47 što jeste manje nego 2018. godine (68), ali nije i stvarno poboljšanje, jer je vlada u ankari uspela da zatvori više od stotinu medija i pokrene krivično gonjenje zbog „opravdavanja terorizma“, te su mnogi novinari izgubili posao ili su zastrašeni.

„Desetine novinara u Turskoj čekaju suđenje, dok su drugi osuđeni u odsustvu i preti im hapšenje ako se vrate u svoju zemlju“, naglasio je Komitet.

Na neslavnom podijumu su i Saudijska Arabija i Egipat, sa po 26 novinara u zatvorima. U Saudijskom kraljevstvu je zatvoreno 18, a da ne znaju za šta su okrivljeni, a CPJ je zabrinut i zbog tamošnjih slučajeva „premlaćivanja, paljenja i ndovoljne ishrane političkih zatvorenika, uključujući četiri novinara“.

Ukupno 250 novinara u svetu i dalje je preveliki broj, smatra CPJ, čak i ako je manji nego 2018. (255) i 2016. godine (273).

Među karakterističnim slučajevima, ta NVO je navela Kineskinju Huang Sećin, uhapšenu u oktobru posle reportaže o svom učešću u pro-demokratskim povorkama u Hongkongu, i Egipćanina Mohamada Mosaeda, kažnjenog jer je poslao jedan „tvit“ tokom zabrane korišćenja interneta kojom je vlast ograničila širenje vesti o demonstracijama zbog poskupljenja cena goriva.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend