29. jan 2020.

Kina traži izvinjenje zbog karikature korona virusa u danskom listu

Kina je zatražila izvinjenje od danskog dnevnika Jilands posten zbog objavljene karikature o korona virusu koja je ocenjena kao uvredljiva po tu zemlju.

Na karikaturi objavljenoj u jučerašnjem štampanom izdanju lista, prikazana je kineska zastava, a umesto zvezdica nacrtani su simboli u obliku opasnog korona virusa.

Od tog virusa do sada je u Kini umrlo 106 osoba, a više od 4.500 je zaraženo, uglavnom u Vuhanu, gde je epidemija počela u decembru.

Kineska ambasada u Kopenhagenu u jučerašnjem saopštenju je izrazila „snažno ogorčenje“ i dodala da je objavljivanjem karikature „pređena donja linija civilizovanog društva i etička granica slobode govora“ i da je to „uvreda za ljudsku savest“.

Glavni urednik Jilands-postena Jakob Nibroe rekao je da namera uredništva nije bila da ismevaju Kinu.

„Ne možemo da se izvinimo ako smatramo da nismo uradili ništa loše“, rekao je i dodao da veruje da su u pitanju kulturološke razlike.

Danska premijerka Mete Frederiksen rekla je da u Danskoj postoji „veoma, veoma snažna tradicija ne samo kada je reč o slobodi izražavanja već i za satirične crteže“ i da će „tako i ostati“.

„To je dobro poznat stav Danske i nećemo ga menjati“, naglasila je.

Jilands-posten je u spetembru 2005. izazvao negodovanje širom muslimanskog sveta zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda, uključujući i demonstracije i napade na ambasadu Danske u nekoliko većinski muslimanskih zemalja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend