19. jan 2023.

Kina optužila zapadne medije za pristrasno izveštavanje o njenoj kovid politici

Kina je optužila „neke zapadne medije“ za pristrasnost, klevetu i političku manipulaciju prilikom izveštavanja o ukidanju strogih kovid mera u toj zemlji.

Nakon ukidanja gotovo svih mera posle tri godine strogog ograničenja, počeo je naglo da raste broj novozaraženih korona virusom.

U uvodniku glasila vladajuće Komunističke partije – Pipls dejli (People’s Daily) kritikuju se izveštaji neimenovanih medija kao „potpuno pristrasni, klevetnički i manipulativni sa skrivenim motivima“.

„S obzirom na dostignuća Kine u prevenciji i kontroli, svaka politička manipulacija je bleda i nemoćna. Sve strane treba da se fokusiraju na borbu protiv same epidemije, izbegavaju bilo kakve reči ili dela koja politizuju epidemiju, jačaju solidarnost i saradnju i rade zajedno na pobedi epidemije“, navodi se u tekstu.

U tekstu se navodi da je epidemija u mnogim mestima dostigla vrhunac, a „industrija i život se ubrzano vraćaju u normalu“.

Politikom „nultog kovida“ vlasti su nastojale da prate i izoluju svaki slučaj infekcije, kao i njihove kontakte.

To je blokiralo milione ljudi, ljudi su u kući boravili po dva meseca, nekada bez adekvatne dostupnosti hrani i zdravstvenoj zaštiti.

Kina je snažno branila tu politiku, ali je počela da popušta pod pritiskom privrede i nakon što su u Pekingu i drugim velikim gradovima izbili protesti, mere su drastično ublažene.

Kina je odbacila kritike i iz inostranstva i kod kuće.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend