06. nov 2021.

Zatvorena novinarka koja je izvještavala iz Wuhana bi zbog štrajka glađu mogla umrijeti

Novinarka Zhang Zhan koja je izvještavala o koronavirusu iz Wuhana je štrajk glađu započela u zatvoru u kojem služi četverogodišnju kaznu zbog “izazivanja svađa i nevolja”.

Porodica kineske novinarke Zhang Zhan koja je zbog izvještavanja o koronavirusu prošle godine uhapšena i osuđena na zatvorsku kaznu od četiri godine kaže da se ona zbog štrajka glađu nalazi “blizu smrti”, piše The Guardian.

Zhang Zhan je februaru prošle godine iz Šangaja otputovala u Wuhan kako bi izvještavala o početnoj reakciji Kine na koronavirus, a svoja zapažanja, fotografije i videozapise je objavljivala na Wechatu, Twitteru i YouTubeu.

Kineske vlasti su je zbog toga uhapsile u maju 2020., a u decembru iste godine je zbog “izazivanja svađa i nevolja” osuđena na zatvorsku kaznu od četiri godine. Tokom boravka u zatvoru Zhang Zhan je započela štrajk glađu zbog čega je bila prisilno hranjena što je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International ocijenila kao mučenje, o čemu je u to vrijeme pisao CNN.

Uhapšenu novinarku je u zatvoru tada posjetio i njen advokat koji je nakon toga na društvenim mrežama napisao da su joj tokom posjete bile zavezane ruke kako ne bi mogla izvaditi cijevi za hranjenje koje su joj bile postavljene u nos i usta. Dodao je i da je novinarka imala stalne glavobolje i bolove u stomaku i grlu, te da se zbog slabosti nastale tokom pritvora, na ročištu pojavila u invalidskim kolicima.

O njenom trenutnom lošem zdravstvenom stanju je putem Twittera izvijestio njen brat Ju Zhang koji je, između ostalog, napisao da Zhang Zhan “možda neće još dugo živjeti” i da je njena kilaža na 177 cm visine manja od 40 kilograma, a The Guardian piše da su to potvrdili još neki bliski izvori koji su upoznati sa ovim slučajem.

Objava Ju Zhanga je, kako se navodi, potaknula organizacije za zaštitu ljudskih prava da od kineskih vlasti ponovo zatraže njeno puštanje na slobodu kako bi dobila odgovarajući medicinski tretman koji joj je neophodan.

Aktivistica Amnesty Internationala Gwen Lee je rekla da bi Zhang Zhan koja uopšte nije trebala biti zatvorena, sada mogla umrijeti ukoliko se radi liječenja hitno ne oslobodi, kao i da je riječ o sramotnom napadu na ljudska prava. Lee je, kako piše The Guardian, dodala i da će kineska vlada biti odgovorna ukoliko Zhang Zhan umre u zatvoru.

The Guardian piše da je anonimni izvor za Agenciju France-Press (AFP) rekao kako je porodica Zhan Zhang tražila da je posjeti prije tri sedmice, ali da iz ženskog zatvora u Šangaju u kojem se novinarka nalazi, nisu dobili nikakav odgovor.

Prema podacima Reportera bez granica Zhan Zhang ne može hodati, pa čak ni podići glavu bez tuđe pomoći, a The Guardian piše da je šef ureda Reportera bez granica za Istočnu Aziju Cedric Alviani rekao da međunarodna zajednica mora izvršiti pritisak na kineski režim i osigurati hitno oslobađanje novinarke prije nego što bude prekasno.

Dodao je i da je Zhang Zhan samo obavljala novinarsku dužnost i da nikada nije smjela biti privedena, a kamoli osuđena na četiri godine zatvora.

Po izbijanju pandemije koronavirusa početkom prošle godine, kineske vlasti su ometale medijsko izvještavanje iz te zemlje, a The Guardian piše da su nakon izvještavanja iz Wuhana, osim Zhan Zhang, uhapšeni i građani-novinari Chen Qiushi, Fang Bin i Li Zehua.

Izvor: The Guardian

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend