25. jun 2024.

Let Džulijana Asanža košta 500.000 dolara – prikupljaće se novac da bude plaćen

Let od Londona preko Bangkoka do Australije osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža košta 500.000 dolara, pišu danas britanski mediji nakon što je on napustio London na putu do Marijanskih ostrva gde će formalizovati sporazum o priznanju krivice za špijunažu kako bi izbegao ekstradiciju i zatvorsku kaznu u SAD.

Prema više britanskih medija, cenu leta potvrdila je Asanžova supruga Stela.

Ona je rekla da će Asanžov avion, koji ga vodi iz Velike Britanije u Australiju, preko Bangkoka i sudskog saslušanja na Severnim Marijanskim ostrvima, koštati 500.000 dolara, ili 393.715 funti.

Stela Asanž je najavila da će za prikupljanje sredstava kojima će biti plaćen let biti organizovana kampanja.

Asanž je sa poleteo sa londonskog aerodroma Stansted, a mediji su javili da je avion na putu ka Marijanskim ostrvima danas sleteo u Bangkok.

Let se nastavlja ka ostrvu Sajpen gde ga sutra ujutro u 9:00 po lokalnom, odnosno večeras u 23:00 po srednjoevropskom vremenu očekuje saslušanje i formalizovanje priznanja krivice koje će mu, dugogodišnjeg procesa, omogućiti da slobodno otputuje u Australiju.

Marijanska ostrva, kao deo američke teritorije, imaju i logističkog smisla jer su dovoljno blizu Australije – na oko 3.200 kilometara udaljenosti, navodi BBC.

Vašington je godinama, pre najavljenog sporazuma, insistirao na izručenju Asanža, a on odbijao da kroči na kontinentalne Amerike.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend