25. jun 2024.

Stela Asanž će tražiti pomilovanje za supruga

Supruga osnivača Wikiliksa Džulijena Asanža Stela Asanž izjavila je da će tražiti pomilovanje nakon što je on pristao da prizna krivicu za kršenje američkih zakona o špijunaži, čime je okončana dugogodišnja pravna saga u Velikoj Britaniji, javlja Rojters.

Pedesetdvogodišnji Asanž priznaće na saslušanju na ostrvu Sajman, u Marijanskom arhipelagu koji teritorijalno pripada Sjedinjenim Državama, krivicu po jednoj tački optužnice koja ga tereti za zaveru, pribavljanje i objavljivanje poverljivih američkih vojnih dokumenata.

Očekuje se da će biti osuđen na 62 meseca zatvora, što je već odslužio, a potom će moći slobodno da se moći vratiti kući u Australiju.

Stela Asange, advokatica koja je radila za njegovu kampanju od skoro samoga početka njegove pravne borbe, rekla je da je srećna zbog toga, ali i ljuta što je toliko dugo bio u zatvoru.

Ona je rekla da će tražiti pomilovanje jer je prihvatanje krivice za špijunažu „jako ozbiljan razlog za zabrinutost“ za novinare u svetu.

Dogovor označava kraj pravne sage tokom koje je Asanž proveo više od pet godina u britanskom zatvoru, a sedam u ekvadorskoj ambasadi nakon što je Vikiliks objavio tajne američke dokumente, izazivajući najveći skandal te vrste u američkoj vojnoj istoriji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend