22. sep 2022.

Lokalni zvaničnik iz Nevade optužen za ubistvo novinara

Sudija u američkoj državi Nevadi saopštio je lokalnom zvaničniku Robertu Telesu da je formalno optužen za "nezakonito, bezobzirno i gnusno ubistvo" novinara Džefa Džermana.

Džerman, koji je dve decenije radio za list Las Vegas San i 12 godina za Las Vegas Rivju džurnal, izboden je nožem 3. septembra i preminuo je.

Prethodno je izveštavao o tome da je Teles, inače čelnik okruga Klark, bio u vezi sa zaposlenom i maltretirao ostale radnike, što je ovaj negirao.

Teles se pred sudom nije izjasnio o svojoj krivici.

„Svako ubistvo je tragično, ali je ubistvo novinara posebno problematično“, kazao je lokalni šerif Džo Lombardo.

Udruženje novinara Nevade je u saopštenju navelo da je „duboko potreseno zbog mogućnosti da je napad izvršio javni službenik o kojem je Džerman pisao, što udara direktno na suštinu slobode medija i demokratiju“.

„U SAD se retko dešavaju ubistva novinara. Ali, moje iskustvo govori da se ljudi lako naviknu na to“, kaže Lion Vilems iz holandske organizacije Slobodni mediji.

„Fatalni napadi na novinare su bili pojava koja se dešava „negde daleko“, ali sada je sve više vidimo i u demokratskim zemljama„, ističe Vilijams i podseća na ubistvo novinara crne hronike Petera R. de Vrisa u Amsterdamu, jula 2021.

Džerman je jedan od 6 novinara koji su ubijeni u SAD u posledjih 5 godina, prema podacima američke Fondacije za slobodu medija.

Kirsten Mekaden, direktorka projekta koji prati slobodu medija, kaže da je i jedan mrtav novinar previše.

„Novinari u SAD su najugroženiji na terenu. Protesti i velika okupljanja su, tradicionalno, mesta na kojima strada najviše novinara“.

U 2020. godini, Fondacija za slobodu medija registrovala je više od 500 napada na novinare i hapšenja.

Rad novinara u Americi često se i pollitizuje, a u tome su prednjačili bivši predsednik Donald Tramp i članovi njegove Republikanske stranke.

Desno orijentisani politički analitičari ističu da je optuženi Teles demokrata koji je izgubio na primarnim izborima zbog toga što je Džerman pisao o njemu, ali oni koji se bave slobodom medija kažu da su takve ocene opasne.

Kada vidite visokorangirane političare da napadaju novinare, bez obzira na to sa koje strane spektra dolaze, to šalje poruku da se novinari sa kojima se ne slažete mogu napadati“, kaže Skot Grifin iz Međunarodnog instituta za medije u Beču.

Povišen nivo netolerancije je globalni trend koji forsiraju političari, često i sa najviših pozicija, te napadaju, maltretiraju i klevetaju novinare, kaže Grifin.

„U demokratskim zemljama i mestima gde je sloboda medija uglavnom na višem nivou, vidimo povećan broj napada na novinare. Vidimo taj trend u Evropi od 2015, kada je počela migrantska kriza, nastavilo se u pandemiji, a neki novinari su prozvani neprijateljima“.

Neke zemlje, poput Holandije, imaju projekte za zaštitu novinara koji podrazumevaju hotlajn za prijave pretnji i specijalne obuke. U Meksiku, zemlji izuzetno opasnoj za novinare, gde je samo ove godine ubijeno njih 15, postoje mehanizmi federalne zaštite. Ali, novinari koji učestvuju u tom programu kažu za Glas Amerike da te mere nisu dovoljne.

„Medijske kuće treba da budu svesnije potencijalne opasnosti. Niko nije očekivao da će Teles posegnuti za nasiljem, ali mediji moraju pretnje da shvataju ozbiljnije„, kaže Grifin.

Vilems dodaje da treba promeniti i način krivičnog gonjenja odgovornih za napade na novinare, kao i da uvek treba uzeti u obzir o čemu novinari pišu.

Novinari takođe mogu da pomognu – tako što će od sebe napraviti priču, kaže Vilems.

„Novinarima koji su ubijeni obično je prethodno prećeno. I to se može predvideti – pretnje se mogu završiti fizičkim nasiljem“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend