24. feb 2023.

Novinar ubijen dok je izvještavao o ubistvu na Floridi

Naoružani napadač je u srijedu, 22. februara 2023., pucao na televizijskog novinara i fotografa koji su izvještavali o ubistvu koje se dogodilo u blizini grada Orlando na Floridi, ubivši novinara i ranivši fotografa, piše Reuters.

Osumnjičeni je identifikovan kao Keith Melvin Moses i uhapšen je ubrzo nakon napada u kome je ubijena devetogodišnja djevojčica, dok je njena majka povrijeđena, rekao je šerif okruga Orange u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) John Mina.

Šerif je rekao da su reporter i fotograf iz televizijskog kanala Spectrum News 13. Iz Spectrum Newsa su saopštili da je ubijeni novinar Dylan Lyons, a povrijeđeni fotograf Jesse Walden.

Njih dvojica su bila na mjestu događaja gdje su izvještavali o istrazi Ureda šerifa okruga Orange o ubistvu koje se dogodilo ranije tog dana u Pine Hillsu, u okrugu Orange.

Mina je dodao da nije utvrđen motiv pucnjave, kao i da ne zna da li su dvojica novinara bili meta jer su bili novinari, dodajući da su na njihovom automobilu nedostajale press oznake koje se obično vide na vozilima medija.

„Koliko znamo, on nije imao nikakve veze sa novinarima, niti sa majkom niti sa djetetom, a ne znamo ni zašto je ušao u njihov dom“, kazao je šerif.

Dodao je da su majka i preživjeli fotograf u bolnici u kritičnom stanju.

„Ovo je još jedan tragični podsjetnik da je novinarstvo opasan posao i da kriminalci i oni koji su predmet izvještavanja mogu postati nasilni prema novinarima koji rade svoj posao“, navodi se iz Nacionalnog kluba za medije.

Ova organizacija je pozvala sve novinare na terenu da preduzmu dodatne mjere opreza i udvostruče napore za siguran rad.

Sekretarka za medije Bijele kuće Karine Jean-Pierre objavila je poruku saučešća na Twitteru.

„Naša srca su uz porodicu novinara koji je danas ubijen i člana ekipe povrijeđenog u okrugu Orange na Floridi, kao i uz cijeli tim Spectrum Newsa“, napisala je.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) reagovao je na ubistvo novinara izražavajući solidarnost sa redakcijom.

„Jako je uznemirujuće da je novinar ubijen dok je izvještavao o nasilju izazvanom oružjem koje je postalo bolesna stvarnost života u Sjedinjenim Državama. Novinari moraju biti u mogućnosti da izvještavaju bez straha za svoje živote“, istakla je koordinatorica programa CPJ-a za SAD i Kanadu Katherine Jacobsen.

Komitet za zaštitu novinara podsjeća da je u proteklih šest mjeseci dokumentovao ubistvo još jednog američkog novinara u vezi sa njegovim radom. Istraživački novinar Las Vegas Review Journala Jeff German izboden je na smrt ispred svoje kuće 2. septembra 2022.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend