24. feb 2023.

Osnovana „Umbrella“ – Mreža nezavisnih istraživačkih medija

Članovi/ice će, između ostalog, raditi i na promicanju novinarskih vrijednosti, te vraćanja povjerenja javnosti u tu profesiju.

Trinaest neprofitnih medija iz Bosne i Hercegovine osnovalo je u Sarajevu Udruženje “Umbrella” čiji je cilj okupiti i jačati nezavisne istraživačke medije koji će kroz istinite, objektivne, profesionalne, na činjenicama zasnovane medijske sadržaje služiti interesu javnosti, te zagovarati medijski prostor oslobođen od političkih, ekonomskih, poslovnih i drugih uticaja, navodi se u saopštenju Udruženja, nakon prve redovne Skupštine ovog Udruženja.

„Umbrella“ predstavlja Mrežu istraživačkih medija, putem koje će članovi/ice, kako piše u saopštenju, vršiti prtisak na javnost upoznavajući je sa svim protiuzakonitim, korupitivnim, nelegalnim i drugim radnjama koje “nagrizaju bh. društveni sistem”. Osim toga, članovi/ice tog Udruženja će, kako je najavljeno, kroz različite aktivnosti, raditi na promicanju novinarskih vrijednosti, te vraćanja povjerenja javnosti u ovu profesiju.

Udruženje “Umbrella” će, dodaje se, služiti i kao resursni centar za neprofitne medije koji nemaju dovoljno kapaciteta da svoje istraživačke novinarske sadržaje plasiraju u različitim medijskim formatima (audio i video produkcija), a tim medijima će biti pružena pomoć i u pripremi sadržaja (podrška u vidu opreme i dodatnih vještina), organizovanju i zaštiti baza podataka, digitalnoj sigurnosti, a biće im omogućeno i pružanje pravne podrške i pomoć u slučajevima tužbi za klevetu, ali i drugih pritisaka na medije.

Pružanje aktivnog, profesionalnog, odgovornog i  kvalitetnog doprinosa slobodi govora i omogućavanje pristupa istinitim informacijama, objektivnim analizama i realnim preporukama donosiocima odluka i  široj zajednici, promocija nezavisnog, objektivnog i na najvišim profesionalnim standardima utemeljenog analitičkog i istraživačkog novinarstva, neki su od programskih ciljeva “Umbrelle”.

„Umbrella“ će, kako piše u saopštenju, prvenstveno raditi na razvoju svojih članova – medija kroz ekspertsku i tehničku podršku, te na razvoju njihovih kapaciteta i podizanju efektivnosti, ali i na promociji slobode medija i slobode izražavanja.

Grupu medija koju su pokrenuli Udruženje “Umbrella” čine: Inforadar.ba, Interview.ba, Impulsportal.net, Spin-portal.info, eTrafika.net, Gerila.info, Direkt-portal.com, Capital.ba, Hercegovina.info, Infoveza.com, Tačno.net, Fokus.ba i magazin Žurnal.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend