27. okt 2021.

Mediju sa sjedištem u Pragu prijeti kazna zbog ruskog zakona o “stranom agentu”

Novinska agencija MEDIUM-ORIENT sa sjedištem u Pragu suočava se s novčanom kaznom u Rusiji zbog navodnog nepoštivanja zahtjeva kontroverznog ruskog zakona o “stranim agentima”.

Islam Tekušev, glavni urednik internetskog časopisa Caucasus Times čiji je osnivač MEDIUM-ORIENT, rekao je 25. oktobra za Radio Slobodna Evropa da je ruska medijska služba Roskomnadzor podnijela prijavu protiv te medijske grupe zbog kršenja zakona o stranim agentima.

Roskomnadzor optužuje MEDIUM-ORIENT da je odbio označiti internetske materijale Caucasus Timesa kao proizvode organizacije koja ispunjava kriterije “stranog agenta”.
Roskomnadzor je u decembru na popis stranih agenata dodao medijsku grupu koja je registrirana u Češkoj.

Kazna za odbijanje dodavanja takvih oznaka na medijskim proizvodima mogla bi iznositi čak 500.000 rubalja (oko 6.100 eura) za kompanije i organizacije.

Ruski zakon o “stranim agentima” usvojen je 2012. i više puta je mijenjan. Zahtijeva da se nevladine organizacije koje primaju stranu pomoć i za koje vlada smatra da se bave političkim aktivnostima moraju registrirati i identificirati se kao “strani agenti” i podvrgnuti reviziji. Kasnije izmjene zakona bile su usmjerene na medije koje se financiraju iz inozemstva.

Ruska vlada je 2017. na popis dodala Ruski servis Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty, šest drugih novinskih servisa RSE/RL na ruskom jeziku i Current Time.
Krajem 2020. zakon je izmijenjen kako bi se ruskoj vladi omogućilo da pojedince, uključujući strane novinare, stavi na svoj popis “stranih agenata” i da im nametne ograničenja.

Od tada je na popis dodano nekoliko novinara RSE/RL.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend