16. apr 2023.

Montana zabranila TikTok na ličnim uređajima

Montana je postala prva američka federalna država koja je zakonom zabranila društvenu mrežu TikTok na ličnim uređajima. 

Za zakon su glasala 43 od 54 lokalna odbornika, a potpisao ga je guverner Montane Greg Đanforte. Zakon će stupiti na snagu u januaru sledeće godine. Njegovo kršenje biće kažnjivo novčano do 10.000 evra.

U zakonu se navodi niz kontroverzi u vezi sa ovom društvenom mrežom, uključujući i navodni nadzor korisnika od strane kineske vlasti. TiKTok, koji je u vlasništvu kineske kompanje Bajt Dens, označen je kao pretnja po nacionalnu bezbednost zbog prikupljanja podataka korisnika te društvene mreže.

Navodi se i da ova društvena mreža podstiče mlade korisnike na opasne aktivnosti kroz razne izazove, podsećajući na bacanje predmeta na automobile u pokretu, upiranje svetla u ogledalo dok se ono ne zapali, a potom njegovo gašenje isključivo sopstvenim telom.

Zakon je zabranio app prodavnicama da u svojoj ponudi imaju TikTok, a onima koji su već instalirali aplikaciju zabranjeno je da je koriste. Kršenje zabrane kažnjavaće se novčanom kaznom do 10.000 dolara. Kazne se odnose pre na kompanije, nego na individualne korisnike.

Kineska kompanija je najavila da će preduzeti pravne mere kako bi se borila protiv zabrane.

Vlade širom sveta, uključujući i SAD, zabranile su upotrebu aplikacije na službenim uređajima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend