21. dec 2022.

Kriza preti TikToku koji se sve više zabranjuje u SAD

Američki kongresmeni planiraju da zabrane TikTok na mobilnim telefonima zvaničnika jer preti nacionalnoj bezbednosti, dok su mnoge savezne države to već učinile, pa je ta društvena mreža u osetljivom položaju u SAD gde je upitna i sama njena prisutnost.

Foto: Unsplash

Nakon Senata prošle nedelje, Predstavnički dom bi već ove nedelje mogao prihvatiti tekst kojim se zabranjuje preuzimanje i korišćenje TikToka na službenim uređajima zaposlenih na saveznom nivou.

Gotovo dvadeset američkih država već je donelo slične mere za svoje zaposlene.

„To nije pitanje za demokrate ili za republikance, nego je pitanje nacionalne bezbednosti“, rekao je za AFP Rajan Mekdagl, senator Virdžinije, dobro upoznat s tom temom.

„Glavni problem je to što TikTok pripada ByteDanceu (njegova matična kuća) koji je i sam pod stvarnom kontrolom Kineske komunističke partije“, rekao je za CNN republikanac Majk Galager, član Predstavničkog doma.

O ovom pitanju koje je dugo bilo crvena krpa samo za republikance, postiže se sve širi konsenzus, pa je predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi u petak rekla da je za to da se o tekstu glasa već ove nedelje.

U drugom zakonskom nacrtu koji su prošle nedelje uputili predstavnici obe stranke, traži se kratko i jasno zabrana TikToka u SAD, što je pred kraj mandata 2020. bezuspešno pokušavao učiniti Donald Tramp.

TikTok je doneo nekoliko mera ne bi li uverio američke vlasti da su podaci američkih korisnika platforme zaštićeni, posebno njihovim skladištenjem na servere u SAD.

Ipak, priznao je da njegovi zaposleni u Kini imaju pristup tim podacima, premda je on veoma ograničen.

„Kineska komunistička partija nije tražila od nas da delimo te podatke“, redovno ističe TikTok, dodajući da nije toj stranci prenosio informacije o američkim korisnicima i da „neće to učiniti ako se to od njih zatraži“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend