13. mar 2023.

Nezavisni mediji na udaru turskih vlasti zbog kritičkog izveštavanja o zemljotresu

Grupe za zaštitu ljudskih prava upozorile su da se nezavisni mediji u Turskoj suočavaju sa novčanim kaznama i hapšenjima zbog kritičkog izveštavanja u vezi sa postupcima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana nakon razornih zemljotresa u februaru.

Kako kažu – uvereni su da postoji direktna veza sa predstojećim predsedničkim izborima u maju.

Lokalni mediji, poput Džin Njuza, neumorno su izveštavali o zemljotresima koji su pogodili Tursku – navodeći, između ostalog, i sporije reakcije turskih vlasti i hitnih službi. Tvrde da je takvo izveštavanje privuklo neželjenu pažnju policije.

Sema Caglar, novinarka Džin Njuza, kaže da su im oduzete novinarske legitimacije, a da su ih zatim odveli u policijsku stanicu.

„Držali su nas tamo 3 do 4 sata i pitali, „Zašto ste došli u zonu potresa?“

Grupe za ljudska prava saopštile su da je nekoliko novinara uhapšeno, dok im je oprema zaplenjena ili čak uništena. Vlada tvrdi da ne vrši odmazdu protiv medija, navodeći da su slučajevi zlostavljanja novinara posledica teških uslova rada pojedinih policajaca.

Međutim, nezavisne televizijske stanice kao što je Halk TV, koje su kritički izveštavale o reakciji nadležnih – bile su meta oštrih kazni i privremenih zabrana emitovanja, usled tvrdnji da su podsticale govor mržnje.

“U Turskoj, više od 90 odsto medija je pod kontrolom vlade. Znali smo da će nas kažnjavati – jer smo davali glas narodu i preživelima zemljotresa“, istakla je Bengu Sap Babaeker, direktorka „Halk Njuza“.

Međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava osudile su kažnjavanje medija.

Erol Onderoglu iz organizacije „Reporteri bez granica“ naglasio je da su te kazne usmerene na glavne televizijske stanice, pred predstojeće izbore, koji bi trebalo da se održe 14. maja.

Tužioci u Turskoj su počeli da primenjuju nove zakone kojima se kriminalizuje navodno dezinformisanje putem društvenih medija. Za to je, prema novim propisima, predviđena zatvorska kazna.

Sema Caglar misli da pritisak vlade na novinare neće popustiti i da će biti još teže tokom izbornog procesa.

I dok je broj žrtava zemljotresa premašio 50 hiljada, dok su milioni ostali bez domova – analitičari smatraju da će turske vlasti pokušati da kontrolišu ili ublaže medijsku kritičku ošrticu u vezi sa reagovanjem vlasti na razorne potrese i njihove posledice.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend