22. jul 2022.

Nikaragva: Novinari i zaposleni lista La Prensa, najstarijeg u državi, napustili zemlju

Nikaragvanski dnevnik La Prensa, kritičan prema vladi predsednika Danijela Ortege, saopštio je danas da su svi njegovi zaposleni, novinari i fotografi nedavno napustili zemlju iz straha da ne budu uhapšeni.

„Progon vlade Danijela Ortege pokrenut ovog meseca protiv zaposlenih u dnevniku La prensa naterao ih je da pobegnu iz zemlje“, piše na naslovnoj strani lista koji od avgusta izlazi u digitalnom formatu od avgusta.

„Novinari, urednici, fotografi i drugi članovi osoblja bili su primorani da napuste Nikaragvu tajno, tokom poslednje dve godine da bi zaštitili svoju bezbednost i svoju slobodu“, naveo je list, najstariji u zemlji osnovan pre 95 godina.

Kako je navedeno, ta mera je doneta posle hapšenja dvoje vozača lista 6. jula, koji su zatim pritvoreni na 90 dana dok traje istraga o nekim neodređenim prestupima.

„Posle hapšenja to dvoje zaposlenih usledili su pretresi u domovima više novinara, fotografa i drugih medijskih profesionalaca. Ta situacija primorala je La Prensu da zaštiti svoje osoblje i da ih izvede iz zemlje“, navodi se u tekstu.

Kako se navodi, list radi na formiranju redakcije u inostranstvu da bi mogao da nastavi da objaljuje iz inostranstva.

Policija je 14. avgusta 2021. uhapsila direktora La Prense Huana Lorenza Holmana, dan posle pretresa prostorija lista. On je u aprilu osuđen na devet godina zatvora.

Holman je rođak novinarke Kristijane Čamoro, ćerke bivše predsednice Violete Čamoro (1990-1997). Ona je u martu osuđena na osam godina zatvora zbog pranja novca i pronevere sredstava.

List koji je imao važnu ulogu u borbi protiv Somoze, zadržao je kritičan stav prema Ortegi kao i prema Orteginoj supruzi i potpresednici Rosario Muriljo.

Čamoro i Holman su među 45 opozicionara koje je vlada optužila da su planirali da svrgnu Danijela Ortegu uz podršku SAD i koji su osuđeni na kazne koje idu do 13 godina zatvora.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend