07. apr 2022.

Nova funkcija Googlea korisnika vodi do originalnog izvora vijesti

Google uvodi oznaku “veoma citirano” na originalne vijesti koje drugi mediji prenose.

Foto: Pixabay

Prošle sedmice kompanija Google najavila je novu funkciju u svojoj tražilici kojom žele istaći originalni izvor vijesti i time doprinijeti sprečavanju širenja lažnih vijesti i dezinformacija na internetu.

Nova Googleova oznaka “veoma citirano” će se pojavljivati na vijestima koje drugi mediji prenose, a koji nastavljaju pratiti istu temu. S tim u vezi, iz Googlea navode primjer ekskluzivne lokalne vijesti koju su preuzeli brojni mediji a čiji je ključni kontekst ili važni detalj informacije izostavljeni iz izvorne vijesti na drugom mediju. Google pretraživač će novom funkcijom istaći originalni dio lokalne vijesti na vrhu stranice kada korisnici potraže priču i primijene “veoma citiranu” oznaku za tu temu.

Korisnici koji traže informacije o najnovijim vijestima moći će pronaći izvornu vijest, bez obzira na to koliko ju je većih medija preuzelo.

Navodi se da će oznaka biti postavljena na istraživačke članke, intervjue, najave, saopštenja za javnost, lokalne vijesti i “još mnogo toga”.

Ako bi nova funkcija funkcionisala kako je predviđeno, originalni rad novinara vidjet će više ljudi bez obzira na konkurenciju medija s većim dosegom ili jačom optimizacijom za tražilice.

Iz ove tehnološke kompanije se nadaju da će nova oznaka pomoći čitateljima da pronađu “najkorisnije ili najrelevantnije informacije”.

Nova funkcija će se “uskoro” pokrenuti u Sjedinjenim Američkim Državama na mobilnim uređajima, a širom svijeta počet će se pojavljivati u “narednim sedmicama”.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend