10. avg 2022.

Novi besplatni alat za zaštitu novinara u onlajn sferi

Fondacija Tomson Rojters (TRF) pokrenula je onlajn menadžer protiv uznemiravanja novinara i medijskih radnika – TRFilter

Razvijen u saradnji sa Guglovim projektom Jigsaw (Google’s Jigsaw), TRFilter je besplatna veb aplikacija koja se sinhronizuje sa Twitter nalogom korisnika i automatski prepoznaje i označava maliciozne komentare. Alat ograničava izloženost novinara napadima tako što im omogućava da mjutuju ili blokiraju naloge u velikom obimu – bez pregleda sadržaja. Takođe, alat omogućava korisnicima da kreiraju izveštaje za preuzimanje i deljenje sa trećim licima, ukoliko odluče da preduzmu mere protiv počinilaca.

Dodatne informacije o tome kako TRFilter funkcioniše mogu se pronaći u odeljku česta pitanja na veb stranici alata.

Da bi TRFilter mogao da se koristi, sve što je potrebno je da se korisnik registruje, a zatim prijavi preko izabranog Twitter naloga. Nakon registracije, korisnik može da pogleda detaljan video koji objašnjava kako alat funkcioniše korak po korak.

TRFilter želi da osnaži novinare da povrate kontrolu nad svojim fidovima na društvenim mrežama i zaštite se. S obzirom na to da je skoro 75% novinarki prijavilo da je doživelo nasilje na mreži, od vitalnog je značaja da organizacije rade zajedno kako bi novinarima pružile praktična rešenja za suzbijanje ove vrste uznemiravanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend