11. sep 2023.

Poziv meksičkim predsjedničkim kandidatima da zaštitu medijskih radnika stave u svoje programe

Predsjednički kandidati u Meksiku koji će se takmičiti na izborima za šestogodišnji mandat u junu naredne godine predstavljeni u srijedu, a organizacija Reporteri bez granica (RSF) poziva kandidate da u svoje programe stave zaštitu medijskih radnika kao prioritet, budući da je Meksiko najsmrtonosnija zemlja na svijetu za novinare od 2017.

Xóchitl Gálvez imenovan je kandidatom „Frente Amplio“, desničarske opozicione koalicije, dok je Claudia Sheinbaum kandidatkinja Nacionalnog pokreta za obnovu (MORENA), ljevičarske stranke koja je na vlasti od 2018.

RSF poziva kandidate, koji još, kako navodi organizacija, nisu javno progovorili o nasilju nad medijskim radnicima, da se pozabave ovim problemom koji je u stalnom porastu posljednjih 20 godina. Organizacija podsjeća da je prošla godina bila najsmrtonosnija dosad, s ukupno 11 novinara ubijenih zbog posla kojim se bave.

“Meksiko ne može prihvatiti da nastavi biti iz godine u godinu najsmrtonosnija zemlja za novinare. Sloboda medija, pravo na izvještavanje o vijestima i borba protiv nekažnjivosti moraju biti u centru predizbornih kampanja i programa kandidata. Nasilje nad medijima nije samo problem koji utiče na fizičku sigurnost novinara i živote njihovih porodica. Kada se povrijedi pravo na informisanje, to utiče na cijelo društvo”, izjavio je Artur Romeu, direktor RSF-ovog biroa za Latinsku Ameriku

RSF podsjeća da je prema njihovom Barometru slobode medija ubijeno ukupno 149 novinara u Meksiku od 2000. godine. U Meksiku je, dodaje se, ubijeno više novinara nego u bilo kojoj drugoj zemlji od 2017. Od tada je od svih ubijenih novinara 14 posto bilo u Meksiku.

Organizacija za slobodu medija navodi da je pod vodstvom sadašnjeg predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora Meksiko učvrstio poziciju najsmrtonosnije zemlje za novinare na svijetu, s 37 ubijenih i šest nestalih od decembra 2018. Dodaje se da su novinari primorani napustiti svoje domove i rodna mjesta zbog njihove i sigurnosti njihovih porodica.

Uprkos ovakvim podacima, RSF ističe da López Obrador nije uspio provesti reforme i mjere potrebne za zaustavljanje nasilja nad novinarima. Podsjećajući na podatke koje RSF prikuplja posljednjih 20 godina, navodi se da je, iako je federalno tijelo za posebnu zaštitu novinara osnovano 2012. i s obzirom na to da je dvije godine prije toga osnovano tužilaštvo specijalizovano za napade na slobodu izražavanja, 97 posto zločina nasilja nad novinarima ostalo nekažnjeno.

“Ponižavanje novinara i medija je sada postalo rašireno u Meksiku, a državni službenici često su direktno odgovorni. Oni pojačavaju klimu nasilja koja je uspostavljena godinama. Pozivamo kandidate koji se takmiče za predsjedničke izbore da u svojim programima kao prioritet stave borbu protiv nasilja nad medijskim radnicima, a posebno da se zauzmu za dva prioritetna izazova – zaštita novinara i borba protiv nekažnjivosti za zločine nasilja nad njima”, istakla je Balbina Flores, predstavnica RSF-a u Meksiku.

RSF od kandidata traži da se u svojim programima osvrnu na predložene politike, kao i radnje koje će poduzeti za zaštitu novinara, kao i da navedu svoje glavne poduhvate u borbi protiv skoro pa, kako naglašavaju, potpune nekažnjivosti u slučajevima ubistava novinara. Takođe, kandidatima je predloženo da se pozabave mjerama koje će poduzeti da se omalovažavanje medija zaustavi i da se njihov rad prepozna kao važan za demokratsko društvo, te da navedu obaveze koje će biti poduzete kako bi se zaštitilo pravo javnosti na vijesti i informacije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend