18. sep 2020.

Od nedelje u SAD zabranjeni TikTok i WeChat

Kineske aplikacije TikTok i WeChat biće zabranjene u SAD od nedelje, saopštilo je američko Ministarstvo trgovine, pozivajući se na pretnje za "nacionalnu bezbednost".

„Komunistička partija Kine pokazala je da ima sredstva i namere da koristi te aplikacije da preti nacionalnoj bezbednosti, spoljnoj politici i ekonomiji SAD“, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

SAD su tako sprovele pretnju koju je uputio predsednik Donald Tramp tim dvema kineskim aplikacijama u kontekstu povećanja tenzija između Amerike i Kine, dve vodeće svetske privrede.

Trampova administracija dala je kineskoj kompaniji Bajtdens koja je vlasnik aplikacije TikTok, rok do 20. septembra da postigne dogovor o prodaji ili prekine poslovanje na teritoriji SAD.

Vašington je ipak ostavio otvorena vrata TikToku, vrlo popularnoj aplikaciji kod mladih za pravljenje kratkih videa, pre nego što mu potpuno zabrani rad u Americi.

„Predsednik ostavlja do 12. novembra da se reše problemi nacionalne bezbednosti koje predstavlja TikTok. Zabrane bi mogle biti ukinute ako se to uradi“, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Američki giganti Microsoft i Walmart dali su ponudu za kupovinu američkih aktivnosti TikToka, ali kompanija Bajtdens je odbila to u nedelju.

Sada izgleda da se priprema dogovor o prodaji TikToka kalifornijskoj grupi Oracle, ali za sada još nije otkriven nikakav detalj o tome.

„Iako pretnje koje predstavljaju WeChat i Tiktok nisu iste, one su slične. Svaka sakuplja znatnu količinu podataka od korisnika“, dodalo je američko ministarstvo.

Platforma WeChat koja pripada kineskom gigantu Tencent je sveprisutna u životima Kineza, poruke, plaćanje na daljinu, rezervacije, itd.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend