18. sep 2020.

Lalić: Hapšenje mi je najlakše palo, najteži deo su pretnje i kampanja tabloida

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić ocenila je da je njeno hapšenje zbog teksta o nedostatku zaštitne opreme u Kliničkom centru Vojvodine bilo nešto najlakše što joj se dogodilo tokom vanrednog stanja, jer je potom usledila strašna kampanja, pretnje i "haos".

Ana Lalić (preuzeto sa ndnv.org)

Lalić je, na regionalnoj medijskoj konferenciji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, podsetila da je nju premijerka Srbije Ana Brnabić nazvala izdajnikom i mrziteljkom Srbije, a da su se pretnje iz onlajn sfere preselile u realan život.

„Srbija je proglasila vanredno stanje 16. marta i sve bolnice donele su interne akte, kojom su pod pretnjom otkazom zabranile zaposlenima da pričaju o situaciji sa kovid 19“, rekla je Lalić.

Sve informacije koje smo dobijali, uprkos zvaničnih pitanja, bile su nezvanične, kako bismo zaštitili sagovornike, rekla je ona i istakla da su njena tri sagovornika iz KC Vojvodine govorila o nedostatku zaštitne opreme za lekare i medicinsko osoblje.

Lalić je rekla da je tekst objavljen oko 15 sati, a iste večeri oko 18 sati je uhapšena.

„Došlo je 12 policajaca, pretres stana je trajao tri sata, od veša, garderobe i hrane za pse, sve su pretresli, a ja sam odvedena u policijsku stanicu i osumnjičena za krivično delo širenje panike. Određen mi je pritvor i noć sam provela u stanici“, podsetila je Lalić.

Najslikovitija situacija kako je biti novinarka u Srbiji, posebno tokom vanrednog stanja i epidemije je, navela je ona, „kada me je pretresla pijana policajka u nekoj prljavoj podrumskoj prostoriji“.

„Stojim gola, ona čuči i kada me pita što sam uhapšena, kad sam rekla da sam novinarka, odgovorila je „aha“, kao da se podrazumeva da je sasvim dovoljno da ste novinar, da vas uhapsi i baci u ćeliju“, ilustrovala je Lalić.

Lalić tvrdi da je hapšenje jedno od najlakših stvari, jer su usledile pretnje i mesecima je bila na meti tabloida.

„Isekli su mi gume, saznalo se gde živim i pretnje sa onlajn terena prešle su na realan život. Moja kompanija mi je dodelila fizičko obezbeđenje koje još imam, kao i panik taster„, rekla je Lalić.

Najteža posledica je da mi je ugroženo pravo na rad, jer niko sa mnom nije hteo da komunicira i ignorisali su me, zaključila je ona.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend