18. sep 2020.

Politika bez glavnog urednika

Najstariji dnevni list na Balkanu Politika već nedelju dana nema glavnog urednika jer je vršiocu dužnosti glavnog urednika Žarku Rakiću 10. septembra uručeno rešenje o odlasku o penziju, a nije imenovan ni glavni urednik ni vršilac dužnosti Politike, saznaje Udruženje novinara Srbije.

Foto: N1

Od urednika Politike se može saznati da se Rakić krajem prošle nedelje odjavio sa viber kolegijuma, preko kojeg se Politika uređuje od uvođenja vanrednog stanja zbog virusa korona, kao i da je Rakić obavestio svoj uređivački tim da više ne koristi službeni telefon.

Viber kolegijum do imenovanja glavnog urednika vodi zamenik urednika Marko Albunović, koji za UNS nije želeo da komentariše status urednika Politike.

Rakiću je krajem prošle nedelje uručeno i rešenje o odlasku u penziju, ali direktorka Politike NM Mira Glišić Simić, koja je je na tu funkciju imenovana još 2008. godine za vreme vladavine Borisa Tadića, nije obavestila članove kolegijuma niti redakcije ko će obavljati dužnosti glavnog urednika najstarijeg dnevnog lista na Balkanu.

Prethodne glavne urednike Politike imenovala je Skupština Politika ali se ona, prema saznanjima UNS-a, nije sastajala čitavih pet godina.

Žarko Rakić obavljao je funkciju vršioca dužnost glavnog urednika četiri godine i tri meseca, što nije zabeleženo u istoriji Politike dugoj 116 godina.

J. P.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend