18. sep 2020.

Odgovor Vukosavljeviću: Čemu bes i panika?

Odlazeći ministar kulture u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević poslednjim je saopštenjem - u kom portal Nova.rs optužuje za "difamaciju čitavog sistema funkcionisanja države" - potvrdio svoj legat: otvorenu netrpeljivost prema novinarima, sklonost izlivima besa spram kritika javnosti i slepo praćenje agende Vlade koja samo podstiče podele u društvu i "rovovsko" razmišljanje.

Za one koji su propustili, evo o čemu se, ukratko, radi.

Portal Nova.rs najpre je jutros objavio vest prema kojoj su saradnici Maje Gojković, predsednice Skupštine u minulom sazivu, već počeli da rade na sistematizaciji radnih mesta u ministarstvu. Informaciju potvrđuju dva nezavisna izvora, koji dodaju da su se  – osim sistematizacije – članovi tog tima bavili i pregledanjem predmeta na kojima radi ministarstvo, ali i upoznavanjem sa prostorijama u kojima bi trebalo da počnu da rade.

Niščeg čudnog niti posebno novog nema u toj informaciji: o postavljanju Gojković se spekuliše mesecima unazad i  – kako se formiranje Vlade konačno primiče kraju – tako se i zanimanje za konkretne izazove u ministarstvu povećava. Poseta nije bila zvanična, ali nije bila ni tajna: dve žene i muškarac koji su činili “delegaciju” predstavili su se i razgovarali sa nizom službenika ministarstva.

Redakcija Nova.rs kontaktirala je pres službu ministarstva kulture, kojim i dalje rukovodi Vladan Vukosavljević. U kratkom razgovoru, rečeno nam je da na “jeftine provokacije ne odgovaraju”, a onda su tražili da znaju ko je izvor naših saznanja. Nakon toga, uputili su nas da pitanja pošaljemo na zvaničan mejl.

Satima kasnije, ministarstvo kulture odgovorilo je na naš tekst saopštenjem histeričnih tonova, u kom nas optužuju za  – ni manje ni više nego –  “zloupotrebu”, koja za cilj ima “difamaciju Republike Srbije, Ministarstva kulture i informisanja i čitavog sistema funkcionisanja države”.

Odgovor bi se mogao sažeti u nekoliko jednostavnih teza:

  • Nikome u redakciji Nova.rs nije cilj difamacija Republike Srbije. Nova.rs je medij, ne teroristička organizacija koja za cilj ima urušavanje države.
  • Prebacivanje težišta teksta i saopštenja na teren toga da li su pitanja upućena u telefonskom razgovoru, SMS porukom ili elektronskom poštom – besmisleno je i služi da se spinuje informacija koja je od značaja za javnost.
  • Ton saopštenja, rečnik koji se u njemu koristi, poziv novinarskim udruženjima da osude pisanje Nova.rs – sve to je daleko ispod nivoa državnog organa.

Za kraj, pitanje: čemu bes i panika? Normalan odgovor na normalna pitanja bio bi korisniji i za Nova.rs, i za javnost – i za ministarstvo u krajnjoj liniji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend