09. dec 2019.

OEBS upozorio Albaniju da ne blokira slobodu izražavanja preko interneta

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pozvala je danas vlasti Albanije da poboljšaju predlog zakona o novom sistemu registracije onlajn medija.

Predstavnik OEBS-a za medije Arlem Dezir je pozvao Parlament Albanije da dopuni izmene predloga tog zakona.

Ukazao je na važnost sprovodjenja tog zakona i naglasio da regulatorna agencija mora da bude potpuno nezavisna i slobodna od političkog mešanja.

OEBS i medijske organizacije Albanije su kritkovali prošlogodišnji predlog zakona o onlajn medijima i najavu visoke kazne za neregistrovane provajdere elektronskih medija.

Dezir je rekao da se ne sme tumačiti da će taj zakon dati pravo na cenzuru ili drugo ograničavanje slobode izražavanja.

Istakao je da su prihvaćene neke preporuke OEBS-a na taj propis, te će mogućnost blokade pristupa onlajn sadržajima biti ograničena na samo tri slučaja: dečija pornografija, promocija terorizma i ugrožavanje bezbednosti države.

Dezir je predložio unošenje nekoliko izmena „da bi se precizirala garancija slobode izražavanja i sprečila nepotrebna ograničenja ili sankcije za provajdere elektronskih medija“.

„Nadam se da će se tokom rasprave u Parlamentu nastaviti popravljanje predloga zakona amandmanima, uz uzimanje u obzir javne rasprave s civilnim društvom, novinarskim udruženjima i medijima“, naveo je Dezir.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend