09. dec 2020.

Oko 50 zemalja danas potpisuje apel za zaštitu novinara

Ministri oko 50 zemalja trebalo bi danas da potpišu deklaraciju kojom se poziva na zaštitu novinara na konferenciji u organizaciji UN-a, izjavio je holandski ministar spoljnih poslova Stef Blok.

Konferencija o slobodi medija danas se održava u Hagu putem video linka zbog epidemije korona virusa. Učesnici razgovaraju o načinima za bolju zaštitu novinara.

Među govornicima je filipinska novinarka Marija Resa (Maria Ressa) protiv koje se vodi sudski postupak jer je kritikovala politiku predsednika Filipina Rodriga Dutertea. Na konferenciji je i verenica ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija.

„Novinari širom sveta moraju da budu bolje zaštićeni kako bi mogli da ispune svoju ulogu čuvara demokratije“, rekao je Blok na početku konferencije koju organizuje Organizacija UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO).

Blok je rekao da na konferenciji učestvuju ministri oko 50 zemalja i dodao da će njihovo učešće biti diplomatski pritisak na zemlje koje neće potpisati deklaraciju.

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres – RSF) nedavno je ocenila da je pandemija korona virusa u svetu dovela do pogoršanja slobode medija.

Autoritarni režimi kao što su Kina i Iran koriste ograničenja u borbi protiv epidemije korona virusa da bi dodatno suzbili slobodu medija, navela je ta organizacija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend