05. sep 2018.

Ostavka urednika tabloida zbog naslova

Glavni i odgovorni urednik poljskog tabloida "Fakt", Robert Feluš, podneo je ostavku nakon žestoke kritike novinara iz ostalih medija zbog jednog naslova.

Radi se o tekstu pod naslovom „Otac odabrao politiku, sin uže“ o samoubistvu sina jedinca bivšeg poljskog premijera Lešeka Milera.

Lešek Miler mlađi (48) umro je 27. avgusta, a po prvim saznanjima policije radilo se o samoubistvu.

Tabloid „Fakt“ je 1. septembra, na dan sahrane, objavio na naslovnoj strani fotografiju oca i sina uz naslov „Otac odabrao politiku, sin uže“, zbog čega je bivši premijer Miler odlučio da „Fakt“ tuži sudu.

„Postoje u životu događaji, vrednosti i osećanja koja iziskuju poseban osećaj za meru, takođe i od novinara. Takva situacija je smrt sina jedinca i voljenog oca. To je krajnje sramna zloupotreba ljudske tragedije“, osudilo je udruženje poljskih novinara Press klub Poljska naslovnu stranu tabloida.

Feluš se nakon te osude i lavine komentara njegovih kolega na internetu da je „Fakt“ postupio lešinarski i prekršio novinarski kodeks, jer takvi naslovi nemaju veze sa novinarstvom, prvo izvinio bivšem premijeru i njegovoj porodici, a u ponedeljak je podneo ostavku i odlazi iz tabloida, javljaju danas poljski mediji.

„Iskazali smo nedostatak poštovanja, prešli smo granice dobrog ukusa i principa koji obavezuju profesiju novinara“, izvinio se u ime „Fakta“ bivšem premijeru Lešeku Mileru i svim čitaocima Robert Feluš.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend