07. jun 2021.

Osuđena žena koja je novinarima bila izvor za „FinCEN dosijee“

Natalija Edvards, bivša službenica američkog Trezora, osuđena je juče na šest meseci zatvora jer je novinarima dostavila poverljivu bankarsku dokumentaciju, što je kasnije pokrenulo globalno istraživanje tokova „prljavog“ novca poznato kao „FinCEN dosijei“. U ovom međunarodnom projektu učestvovao je i KRIK. 

Edvards je radila u posebnom odeljenju američkog Trezora koje se bavi sprečavanjem finansijskog kriminala (FinCEN) i osuđena je jer je osetljivu dokumentaciju o transakcijama koje su tokom godina banke označile kao sumnjive dostavila novinaru američkog „BuzzFeed News“-a. Novinar je na osnovu toga objavio serijal priča.

Edvards je uhapšena u oktobru 2018, a na suđenju se predstavila kao uzbunjivačica koja se obratila medijima kako bi razotkrila nedolično ponašanje u američkom Trezoru. Kako je rekla, verovala je da su njene kolege nezakonito čuvale osetljive finansijske podatke o građanima, da nije mogla mirno da gleda korupciju, ali da joj je žao što je odala poverljivu dokumentaciju.

BuzzFeed se o odnosu sa Edvards zvanično oglasio tek nakon jučerašnje presude i stao u njenu zaštitu.

Iz ove redakcije naveli su da je zahvaljujući njenoj hrabrosti bilo moguće sprovesti „FinCEN dosijee“, međunarodno istraživanje koje je otkrilo finansijsku korupciju na globalnom nivou, što je kasnije dovelo do velikih reformi i zakonskih akcija širom sveta. Saglasne su bile i kolege iz Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koji je uz BuzzFeed vodio ceo projekat.

„Edvards je videla dokaze o masovnim svetskim prestupima i rizikovala je svoju slobodu da javnost obavesti o nedoličnom ponašanju i brojnim neuspesima u sprečavanju takvog postupanja. Njeni postupci i naše izveštavanje pokrenuli su međunarodnu reformu bez presedana“, piše u saopštenju ICIJ-a.

„FInCEN dosijei“

U „FinCEN dosijeima“ je više od dve hiljade izveštaja koji otkrivaju novčane transakcije za koje su banke posumnjale da je u pitanju pranje novca ili neko drugo krivično delo i prijavile ih odeljenju američkog Trezora koje se bavi borbom protiv finansijskog kriminala (FinCEN).

Curenje tajnih dokumenata pokazalo je da je više velikih svetskih banaka nastavilo da sprovodi transakcije kriminalaca, oligarha i korumpiranih političara, iako su ih američke vlasti ranije već kaznile zbog toga što nisu uspele da zaustave tokove prljavog novca.

Novinari KRIK-a takođe su učestvovali u ovom projektu.

Otkrili smo da je fabrika čarapa „Real Knitting“, koja dobija državne subvencije, primila više od miliona dolara, a da je ovu transakciju njujorška banka označila kao moguće pranje novca, kao i da je vlasnik firme koja je oprala dva miliona dolara u Estoniji, prema istrazi policije, penzioner iz Srbije.  

Dokumenta su otkrila i poslovanje moćnog rudarskog konglomerata „Mineco“, koji vodi biznismen srpskog porekla, i pokazala da je jedna banka pronašla sumnjive transakcije u vrednosti od preko 15 miliona dolara i ugasila račun ove firme, a druga banka prijavila američkom Trezoru kao sumnjive milionske uplate „Mineco“-a rudniku „Trepča“ na Kosovu. Novinari OCCRP-ja su još 2013. otkrili da je tadašnji „Mineca“, britanski državljanin srpskog porekla Dimitrije Miki Aksentijević, podmitio rumunskog sudiju, a da su njegovi direktori osumnјičeni za finansijsku prevaru u Srbiji — da su oštetili „Navip“, nekada jednog od najvećih domaćih proizvođača alkoholnih pića.

KRIK je analizirao i dokumentaciju koja se odnosila na sumnjive transakcije srpskih proizvođača i prodavaca oružja među kojima su „Jugoimport“, „Krušik“ i „Zastava oružje“ i otkrio događaje koji su prethodili stavljanju najmoćnijeg domaćeg trgovca oružjem Slobodana Tešića pod sankcije Sjedinjenih Američkih Država pod optužbama da je plaćao mito da bi dobio poslove. Više o tome pročitajte ovde.

MINECO TRAŽI BRISANJE DELA TEKSTA ISTRAŽIVAČKOG PORTALA KRIK

Reagovanje predstavnika kompanije Mineco prenosimo u celini:

U tekstu pod naslovom  Osuđena žena koja je novinarima bila izvor za „FinCEN dosijee“, objavljenom na vašem portalu, na adresi https://www.cenzolovka.rs/svet/osudjena-zena-koja-je-novinarima-bila-izvor-za-fincen-dosijee/, jedan pasus se odnosi na tekst u vezi koga je Savet za štampu doneo odluku – da je KRIK prekršio Kodeks novinara Srbije. 

U odluci, koju Vam dostavljamo u prilogu, naznačeno da je KRIK ovim navodima prekršio tačku 6 Odeljka IV (Odgovornost novinara) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara da neguje kulturu i etiku javne reči, poštuje pravo na odgovor, izvinjenje i ispravku i dužan je da blagovremeno objavi odgovarajuću ispravku, kao i da je prekršio tačku 1 Odeljka V (Novinarska pažnja), po kojoj je novinar obavezan da pristupa poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom.

Na ovu odluku Saveta za štampu, koju je Komisija za žalbe donela jednoglasno, sam KRIK nije reagovao u skladu sa Kodeksom novinara Srbije i Zakonom o informisanju i medijima, te Vas stoga molimo da postupite u skladu sa profesionalnim standardima i uklonite sporni pasus koji glasi:

“Dokumenta su otkrila i poslovanje moćnog rudarskog konglomerata „Mineco“, koji vodi biznismen srpskog porekla, i pokazala da je jedna banka pronašla sumnjive transakcije u vrednosti od preko 15 miliona dolara i ugasila račun ove firme, a druga banka prijavila američkom Trezoru kao sumnjive milionske uplate „Mineco“-a rudniku „Trepča“ na Kosovu. Novinari OCCRP-ja su još 2013. otkrili da je tadašnji „Mineca“, britanski državljanin srpskog porekla Dimitrije Miki Aksentijević, podmitio rumunskog sudiju, a da su njegovi direktori osumnјičeni za finansijsku prevaru u Srbiji — da su oštetili „Navip“, nekada jednog od najvećih domaćih proizvođača alkoholnih pića.”

Sporno kod ovog pasusa je i to što ovakva “obrada” teksta nanosi dodatnu štetu i ne pruža nikakvu šansu Minecu za odgovor. Pri tome, nije navedeno da je Mineco demantovao pisanje KRIK-a odmah nakon objavljivanja teksta, kao i da je prošle godine pokrenuo postupak pred Savetom za štampu, te da je Komisija za žalbe ovog nezavisnog samoregulatornog novinarskog tela, ocenila da je spornim tekstom prekršen Kodeks novinara Srbije. 

NAPOMENA: Uz tekst koji smo preneli sa portala KRIK dodat je antrfile 8. 6. 21.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend