27. nov 2020.

Partnerka Džulijana Asanža moli Trampa da ga pomiluje

Partnerka osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža apelovala je u Tviter poruci poslatoj danas, na Dan zahvalnosti, američkom predsedniku Donaldu Trampu da ga pomiluje.

Stela Moris je uz poruku na Tviteru objavila sliku njihovo dvoje male dece i napisala. „Ovo su Džulijanovi sinovi Maks i Gebrijel. Potreban im je otac. Našoj porodici je potrebno da ponovo bude cela. Molim vas vratite ga kući pre Božića“.

Četrdesetdevetogodišnji Asanž se nalazi u visoko obezbeđenom britanskom zatvoru dok čeka odluku sudije o tome da li može da bude izručen Americi da tamo odgovara na optužbe za špijunažu.

Moris je rekla da je on više od nedelju dana izolovan u svojoj ćeliji zbog izbijanja žarišta korona virusa u njegovom zatvorskom bloku.

Asanž je četiri nedelje prisustvovao ročištu o izručenju u Centralnom krivičnom sudu u Londonu u septembru i oktobru. Sudija u tom slučaju rekla je da će objaviti odluku 4. januara.

Američki tužioci optužili su Asanža po 17 tačaka za špijunažu i jednoj tački za zloupotrebu kompjutera oko objave tajnih američkih vojnih dokumenata preko Vikiliksa pre deset godina. Za te optužbe može se dobiti ukupno 175 godina zatvora.

Asanžova odbrana navodi da je on novinar i da ima prava na zaštitu po Prvom amandmanu američkog Ustava za objavljivanje procurelih dokumenata koji su otkrili delovanje američke vojske u Iraku i Avganistanu. Oni takođe navode da bi uslovi sa kojima bi se suočio u američkom zatvoru predstavljali kršenje njegovih ljudskih prava.

Asanž je pobegao dok je bio uslovno pušten 2012. godine i zatražio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je na kraju proveo sedam godina pre nego što je odatle izbačen i odmah potom uhapšen u Londonu. Nalazi se u londonskom zatvoru od aprila 2019.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend